Закон і Бізнес


Проблеми українців за кордоном окреслили в Уряді


.

05.08.2022 12:44
2838

Система тимчасового захисту для українців, яка сьогодні діє в Європейському Союзі, буде працювати до весни 2024 року.


Про це повідомила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ході засідання Робочої групи щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи.

Нагадаємо, група – тимчасовий консультативно-дорадчий орган при Кабміні, утворений у квітні цього року.

Учасники засідання обговорили актуальні проблеми з якими стикаються українці за кордоном.

Народні депутати представили аналіз за результатами їхніх моніторингових візитів до країн Європи. Як зазначається у представленому звіті, найбільш поширеними проблемами, з якими звертаються громадяни України до дипломатичних представництв та консульських установ, є: відновлення втрачених документів, оформлення документів на повернення в Україну, продовження дії закордонного паспорта, вписування дітей у паспорт, питання нотаріальних довіреностей.

Парламентарі також акцентували увагу на важливості забезпечення наших громадян українською літературою, особливо дитячою, відкриття українських культурних центрів, а також забезпечення максимально якісної дистанційної освіти. Учасники узгодили проведення окремої зустрічі робочої групи для обговорення питань, пов'язаних з початком навчального року.

Міністр соціальної політики Оксани Жолнович розповіла про роботу над підготовкою законодавства щодо вирішення питання визнання за кордоном опікунства українськими громадянами над дітьми.

Під час засідання представники Мінцифри поінформували про продовження діалогу з країнами ЄС щодо транскордонного визнання електронних документів України.

Закон і Бізнес