Закон і Бізнес


Проріхи у процедурі розмитнення авто знайшла Рахункова палата


.

03.08.2022 12:18
1624

ДФС і ДПС недостатньо контролювали діяльність своїх територіальних органів щодо якісного та своєчасного проведення камеральних перевірок декларацій акцизного податку, повнотою застосування штрафних санкцій за їх неподання або несвоєчасне подання.


Про це йдеться у Звіті про результати аналізу стану планування та результативності контролю за повнотою нарахування і своєчасністю надходження акцизного податку з транспортних засобів за 2019 – 2021 рр. Звіт нещодавно оприлюднила Рахункова палата, передає «Закон і Бізнес».

Фахівці Рахункової палати проаналізували 950 декларацій. У порушення вимог Податкового кодексу працівники Служби не перевірили 320 з них, за 25 – не застосували штрафів.

Аудитори Рахункової палати також установили непоодинокі факти, коли фізичні особи сплачували значні суми акцизного податку при переобладнанні вантажних транспортних засобів у легкові автомобілі за відсутності декларування податкових зобов’язань. За три роки до територіальних органів ДФС і ДПС не подано близько 6,8 тис. декларацій акцизного податку. Як наслідок, надміру сплачені суми податку збільшилися в понад 4 рази – з майже 26 до 113 млн гривень.

Контрольно-перевірочна робота ДФС і ДПС була малорезультативною: з 11 млн грн донарахованих сум акцизного податку з транспортних засобів до бюджету сплачено лише 3,5%. Понад 2 млн грн (20%) донарахованих сум скасовано за рішеннями судів.

Закон і Бізнес