Закон і Бізнес


Ще один автоконцерн викрили у шахрайстві з дизелями


Дизельні пікапи Ram.

02.08.2022 11:41
1998

Федеральний суд у Детройті визнав концерн Fiat Chrysler винним у шахрайстві з показниками вихлопних газів. Його засудили до виплати компенсацій, а також трирічного випробувального терміну.


Автомобілебудівний концерн заплатить близько $300 млн, повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначають у міністерстві юстиції США, тим самим суд схвалив мирову угоду, яку концерн, що входить до структури міжнародної автомобільної групи Stellantis, уклав у червні, визнавши свою провину. Влада США звинувачувала Fiat Chrysler у встановленні більш ніж 100 тис. дизельних автомобілів програмного забезпечення, яке занижує показники вихлопних газів. Йдеться про моделі Jeep Grand Cherokee та Ram 2014, 2015 та 2016 р.в.

У 2017 році Мін'юст США висунув у цій справі офіційне звинувачення. У свою чергу керівництво концерну відкидало свою провину і будь-які паралелі зі скандалом, що розгорівся раніше, навколо Volkswagen. Проте вже у 2019 році Fiat Chrysler був змушений виплатити сотні мільйонів доларів за цивільними позовами у США.

Раніше аналогічний скандал спалахнув у німецькому автопромі. Volkswagen в результаті ініційованих владою США у вересні 2015 року розслідувань був змушений визнати, що встановив на кількох мільйонах проданих у світі автомобілів програмне забезпечення, яке дозволяло маніпулювати тестами на відповідність двигунів екологічним стандартам.

Концерн досяг з владою Сполучених Штатів угоди про багатомільярдні штрафні та компенсаційні виплати в рамках врегулювання скандалу.

Згодом Volkswagen був засуджений до виплат компенсацій у Німеччині та інших європейських країнах, а також Австралії. Крім того, винними в маніпуляціях даними дизельних вихлопах було визнано низку інших автомобілебудівників, у тому числі BMW та Opel.

DW