Закон і Бізнес


Із КПК пропонують вилучити частину «воєнних» змін — проект


Конституція вимагає: затримана особа негайно звільняється, якщо протягом 72 годин їй не вручено рішення суду про тримання під вартою.

02.08.2022 10:21
3059

Cторона захисту наразі опинилась у відверто нерівному становищі та поставлена у пряму залежність від сваволі сторони обвинувачення. І це слід негайно виправляти.


Такої думки дотримується автор проекту «Про внесення деяких змін до Кримінального процесуального кодексу України» (№7615) Ренат Кузьмін, повідомляє «Закон і Бізнес».

Він нагадав, що впродовж дії в Україні воєнного стану до КПК внесено низку змін, які набули широкого застосування. Проте не всі з них кореспондуються з прямими нормами Конституції та окремими положеннями КПК, зміни до яких не вносились.

Зокрема, наділення керівника органу досудового розслідування правом утворювати міжвідомчі слідчі групи не узгоджується із загальними правилами щодо підслідності злочинів, визначеним стст.36, 216 КПК. Тому ч.4 ст.39 КПК автор пропонує прибрати.

Так само потребує узгодження зі стст.29, 64 Конституції невиправдане продовження строку затримання особи без відповідних рішень уповноважених органів понад 72 год. Адже це створило умови для тотального порушення основоположних прав громадян, гарантованих ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Відповідні зміни пропонується внести до ст.615 КПК.

Також автор вважає, що чч.2 та 4 цієї статті слід вилучити і водночас унеможливити автоматичне продовження запобіжного заходу. А для цього надати право Верховному Суду визначати упродовж 3 днів підсудність судового провадження іншому суду на території держави.

Закон і Бізнес