Закон і Бізнес


Адвокатів навмисно не допустили до реформування інституту – РАУ


.

01.08.2022 17:26
2554

Робоча група «Юстиція» при Національній раді з відновлення України від наслідків війни, яка має пропозиції щодо реформування адвокатури, сформована без участі представників самої адвокатури. А це є порушенням міжнародних угод і зобов’язань, які взяла на себе Україна на шляху до європейської інтеграції.


На це звернули увагу учасники засідання Ради адвокатів України, яке розпочало роботу 1 серпня 2022 року на Закарпатті, передає «Закон і Бізнес».

Йдеться про версію реформи інституту адвокатури відповідно до оприлюдненого проекту Плану відновлення України на сайті Міжнародної конференції, яка відбулась в Лугано (Швейцарія) 4-5 липня 2022 року. В документі зі 156 аркушів 24 присвячені удосконаленню адвокатської професії та трансформації системи нотаріату.

«Оцінюючи саме формування робочої групи, ми стверджуємо, що не помилково, а навмисно представників НААУ не включено до складу цієї робочої групи, - підкреслила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова. - На це вказує та обставина, що пропозиції робочої групи щодо змін законодавства про адвокатуру формувались таємно від НААУ та регіональних органів адвокатського самоврядування. Реформування адвокатури без участі професійної спілки не відповідає Резолюції ПАРЄ 1995 року, якою наголошено, що всі питання стосовно адвокатури та адвокатів мають узгоджуватись з професійною організацією адвокатів».

У РАУ переконані, що зміст пропозицій робочої групи також не може бути прийнятим з точки  зору дотримання стандартів незалежності адвокатури та адвокатського самоврядування. Зокрема, щодо проведення децентралізації системи самоуправління адвокатів та зміни статусу НААУ внаслідок створення альтернативних професійних організацій адвокатів.

Л.Ізовітова зауважила, що створення єдиної самоврядної професійної організації в Україні було однією з вимог до вступу в Європейський Союз і відступ від взятих тоді зобов’язань ставить під загрозу весь євроінтеграційний шлях України.

«ПАРЄ тоді щодо заявки України на вступ до Ради Європи, яка була схвалена Венеційською комісією у 2011 році, проголосила, що для того, щоб Україну прийняли до ЄС, має бути створена єдина професійна організація адвокатів – не багато маленьких професійних адвокатур, а саме єдина професійна організація адвокатів. Більш того, Венеційська комісія сказала, що членство в цій єдиній організації адвокатів має бути обов’язковим і не є подвійним членством, коли адвокат є ще і членом регіональних рад адвокатів України. Єдине членство – це органічна побудова. Тому, або ця робоча група не знає про цей висновок, або навпаки знає і навмисно несе руйнівні для держави ідеї», - зробила припущення голова НААУ.

Крім того, діяльність єдиної професійної організації адвокатів в Україні регулюється профільним законом 2012 року, який серед європейських адвокатур є найновішим.

«Чинний закон «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» передбачає існування нашого адвокатського самоврядування як гарантованого державою права адвокатів самостійно вирішувати наші питання у встановленому законом порядку. І ми бачимо, що регулювання нашої професії здіймають вищі органи адвокатури, в т.ч. Рада адвокатів України, З’їзди адвокатів тощо. І наші рішення є обов’язковими для кожного адвоката України», - зазначила Л.Ізовітова.

Водночас вона наголосила, що за чинним профільним законом регіональні організації адвокатів є непідконтрольними і непідзвітними вищим органам адвокатського самоврядування, тому потреби в децентралізації адвокатури немає.

«Допуск до професії здійснюють саме регіональні ради, вони ж застосовують дисциплінарні процедури, правила адвокатської етики тощо. Отже, сама модель регіонального адвокатського самоврядування вказує, що вона побудована за законом 2012 року, вона децентралізована відповідно до нашого законодавства і жодної додаткової децентралізації не потребує», - сказала Л.Ізовітова.

На її думку, створення окремих невеликих професійних організації адвокатів призведе до розбалансування єдиної професійної організації, що негативно позначиться на якості надання адвокатських послуг для українських громадян.

«Реалізація таких пропозицій робочої групи призведе до знищення адвокатського самоврядування і саморегулювання за єдиними правилами професії. Якщо стоїть завдання саме таке – знищити адвокатуру в державі, яка побудована за реальною моделлю, яка навіть під час війни є працюючою інституцією, то тоді це інше. Але якщо ця робоча група нікому не відома, то можна говорити про те, що в цей проект кожен прийшов зі своїми думками і не вимальовується єдиного і системного підходу у цьому плані», - сказала очільниця адвокатів.

Тож РАУ одноголосно підтримала пропозицію Лідії Ізовітової направити звернення до всіх міжнародних та національних організацій, зокрема, до Парламентської Асамблеї Ради Європи, Європейського комісара з питань юстиції, CCBE, Асоціації європейських адвокатур, Президента України, Верховної Ради, Комітету ВР з питань правової політики про те, що дані пропозиції робочої групи є замахом на членство України в Європейському Союзі і підрив національної безпеки держави.

Оприлюднені на сайті конференції у Лугано матеріали містять такі пропозиції децентралізувати самоврядування адвокатів, змінити статус Національної асоціації адвокатури як єдиної професійної організації адвокатів з обов’язковим членством та створити альтернативи їй. Також закладені такі цілі реформи, як збільшення строків давності притягнення до дисциплінарної відповідальності, визначення вимог до форми та змісту заяви (скарги) щодо неналежної поведінки адвоката та змісту рішення в дисциплінарній справі; створення єдиного ресурсу для збору, зберігання, захисту, обліку і пошуку дисциплінарної практики, а також оновлення правил адвокатської етики. При цьому щодо більшості пропозицій зазначено як ризик їхнього втілення спротив з боку НААУ, а також затримка у приведенні нормативно-правового регулювання у відповідність до змін до закону органами адвокатського самоврядування.

Закон і Бізнес