Закон і Бізнес


Зіткнення з протоколом

Колишній слідчий розповів як діяти при ДТП — поради адвокатам та водіям


Лектор порадив адвокатам мати при собі рулетку, аби відтворити альтернативну схему при оформленні ДТП.

26.07.2022 14:11
ВІКТОР ФЕДОРІВ
14479

Робота адвоката із захисту прав учасника ДТП починається не із слідчого управління чи ознайомлення матеріалами справи, вона починається із виїзду на місце ДТП. На що звернути увагу при укладені схеми та складанні протоколу?


До азів ПДР

У Вищій школі адвокатури в межах вебінару розповіли про першочергові дії у разі виникнення дорожньо-транспортної пригоди. Лектор заходу адвокат Андрій Стеценко зазначив, що йтиметься насамперед не про судовий супровід справи, а про початок слідства у справі. За словами лектора, таким чином «знати ворога зсередини» стає корисним навиком для адвоката. І А.Стеценко вочевидь знав про що говорить, адже сам до адвокатської діяльності працював слідчим у кримінальних справах в сфері ДТП.

Спікер нагадав п.2.10 Правил дорожнього руху, за яким у разі причетності до ДТП водій зобов’язаний:

негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;

увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки відповідно до вимог п.9.10 ПДР;

не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди;

вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а в разі відсутності можливості вжити зазначених заходів звернутися по допомогу до присутніх і відправити потерпілих до закладу охорони здоров’я.

При цьому А.Стеценко звернув увагу на те, що самостійно доставляти потерпілих до закладу охорони здоров’я слід лише у разі гострої необхідності. Адже у будь-якому іншому випадку це буде розцінюватись як залишення особою місця ДТП, а відновлення реальної картини подій, що відбулись, неможливе у разі переміщення транспортних засобів, уламків тощо.

Якщо ж необхідність доставити до лікарні постраждалих все ж виникла, необхідно попередньо зафіксувати розташування слідів пригоди, а також положення транспортного засобу після його зупинки; у лікувальному закладі повідомити своє прізвище та номерний знак транспортного засобу (з пред’явленням посвідчення водія або іншого документа, який посвідчує особу, реєстраційного документа на транспортний засіб) і повернутися на місце пригоди.

Контроль над стресом

Вкотре адвокат як і, до речі, працівники автошколи, нагадав про те, що до проведення медичного огляду не  слід вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, які входять до офіційно затвердженого складу аптечки). Адже часто у стані стресу учасники ДТП намагаються його заглушити алкоголем чи лікарськими засобами, а проведений медичний огляд зіграє не на користь водія. Довести вживання того ж алкоголю після ДТП, а не до того, як водій сів за кермо, буде нереально, а нетверезий стан додасть додаткової кваліфікації злочину.

Якщо внаслідок дорожньо-транспортної пригоди немає потерпілих та не завдано матеріальної шкоди третім особам, а транспортні засоби можуть безпечно рухатися, водії (за наявності взаємної згоди в оцінці обставин скоєного) можуть прибути до найближчого поста або до органу Національної поліції для оформлення відповідних матеріалів, попередньо склавши схему пригоди та поставивши підписи під нею.

У разі порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, на місці ДТП складається протокол про адміністративне правопорушення стосовно цих осіб.

У випадках, коли внаслідок ДТП її учасникам заподіяно тілесних ушкоджень, викликається слідчо-оперативна група для проведення слідчих дій на місці пригоди відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу.

На місці ДТП за вимогою учасників ДТП їм надається можливість зробити фотографію схеми ДТП. У випадку відсутності технічної можливості копія схеми та фотографії з місця ДТП надаються за письмовою заявою в підрозділі поліції у разі, якщо матеріали не було надіслано за належністю.

До речі, як зазначив А.Стеценко, схема має вирішальне значення, а тому адвокат повинен по-перше, уважно слідкувати за всіма позначками, які робить на ній слідчий; по-друге, вносити зауваження до такої схеми; по-третє, відтворювати картину ДТП на власній схемі. Для цього адвокатам, які спеціалізуються на справах про ДТП, лектор порадив мати із собою звичайну рулетку, яка допоможе зробити точні заміри. Схему ДТП адвокат не радить захаращувати зайвими деталями, адже потому зрозуміти, що на ній й до чого, буде важко і адвокату, і слідчому, і судді.

Зміст схеми

А що ж має містити така схема? На схемі ДТП графічно зображуються та фіксуються такі об’єкти:

ділянка дороги, на якій сталась ДТП;

сталі орієнтири, до яких на схемі здійснена прив’язка об’єктів та слідів;

транспортні засоби, причетні до ДТП, координати їх розміщення відносно елементів проїжджої частини та сталих орієнтирів;

сліди гальмового шляху коліс транспортних засобів: їх розміщення відносно елементів проїжджої частини; довжина від їх початку до кожного

колеса транспортного засобу із зображенням місць розривів; довжина слідів на ділянках з різним покриттям;

інші сліди та предмети, що стосуються пригоди: розміщення частин та об’єктів (уламки кузова, частинки фарби, уламки скла, осипання ґрунту, сліди рідини), що відокремилися від транспортного засобу, відносно елементів проїжджої частини, транспортних засобів; площа розсіювання уламків скла, осипання ґрунту;

координати місця зіткнення, наїзду відносно сталих орієнтирів;

ширина проїжджої частини разом з роздільними смугами;

ширина тротуарів, узбіччя;

розміри ділянок з різним станом дорожнього покриття;

розміри та розміщення дефектів дорожнього покриття;

розташування дорожньої розмітки;

розташування світлофорів, дорожніх знаків та інших засобів технічного регулювання дорожнього руху;

розташування шлагбаума, засобів сигналізації, дорожніх знаків на підході до залізничного переїзду.

У випадках, коли для прийняття об’єктивного рішення виникає необхідність для отримання додаткових даних, поліцейський, який оформлює матеріали ДТП, протягом доби передає оформлені матеріали ДТП для подальшого розгляду уповноваженій особі підрозділу поліції, на території обслуговування якого сталася пригода.

При цьому, уповноважена особа підрозділу поліції під час розгляду матеріалів ДТП повинна в найкоротший строк, але не більше одного місяця з дати вчинення ДТП, встановити всі обставини її скоєння, вжити інших заходів щодо об’єктивного визначення особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ст.124 Кодексу України про адміністративні правопорушення, скласти відносно такої особи протокол про адміністративне правопорушення та в п’ятиденний строк надіслати його до відповідного суду.

Варіація порушень

А.Стеценко порадив адвокатам ретельно слідкувати за порушеннями, які доволі часто можуть бути допущені.

При складанні схеми ДТП зазвичай допускаються такі порушення:

не зазначено напрямку руху транспортних засобів;

не відображено дорожньої розмітки;

не позначено гальмівного шляху автомобілів;

неправильно відображено розміри проїзної частини та інше,

При оформленні протоколу можуть бути допущені наступні помилки:

неправильне зазначення дати і часу адміністративного правопорушення. Дату плутають рідко, а от час – доволі часто, тому в суді доводиться відновлювати хід подій, використовуючи інші дані;

помилкове зазначення даних свідків ДТП, відсутність їхніх підписів або взагалі відсутність даних про свідків;

неточності у зазначенні вулиці, де сталася ДТП;

зазначення загальних пунктів ПДР, які нібито порушив учасник ДТП;

неточне визначення пошкоджень автомобілів, тощо.

Лектор підсумував, що саме від участі адвоката у першочергових діях після ДТП, залежить майбутнє тієї чи іншої справи. Адже довіритель у цей період знаходиться у стресовому стані та може пропускати повз вуха і очі елементарні речі, які в подальшому можуть обійтись дуже дорого.

Закон і Бізнес