Закон і Бізнес


Якщо скарга подана до виготовлення повного тексту рішення, строк не пропущений — ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

22.07.2022 14:48
2487

Наслідком не подання заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження у визначений судом строк є відмова у відкритті провадження, а не повернення скарги.


Про це нагадав Касаційний цивільний суд у постанові від 13.06.2022 у справі №753/2961/17, інформує «Закон і Бізнес».

Він зауважив, що апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів, а на ухвалу — протягом 15 днів з дня його (її) проголошення. Якщо ж в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту (ч.1 ст.354ЦПК).

Натомість у справі, що переглядається, вступна та резолютивна частини рішення суду першої інстанції проголошені 17.05.2021. Водночас воно не містить дату складення повного судового рішення.

24 червня 2021 року особа подала апеляційну скаргу. Як вважав апеляційний суд — із пропуском строку на оскарження. Тож повернув скаргу, оскільки скаржник не виконав вимоги ухвали та не подав заяву про поновлення пропущеного строку.

У касаційній скарзі зауважено, що особа не зобов’язана звертатися з клопотанням про поновлення процесуального строку, оскільки відповідно до вимог ст.354 ЦПК строк для подачі апеляційної скарги навіть не почав свого перебігу. Адже, як встановив апеляційний суд, повний текст рішення направлено сторонам лише у листопаді 2021 року.

КЦС погодився з такою позицією, зауваживши, що скарга подана до дня складення повного судового рішення. Тому висновок про пропуск строку на апеляційне оскарження, залишення скарги без руху та її повернення є безпідставним.

Закон і Бізнес