Закон і Бізнес


Адвокатів, ФОП та юросіб змусять занести свої адреси до ЄСІТС


Впроваджувати електронне діловодство будуть не пряником, а батогом.

22.07.2022 09:33
3403

Юридичні особи, а також адвокати, нотаріуси та інші правники швидко зареєструються у підсистемі «Електронний суд» лише під загрозою негативних правових наслідків.


Такої думки дотримуються народні обранці, які зареєстрували проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України…» (№7574), повідомляє «Закон і Бізнес».

Він передбачає обов’язкову реєстрацію та використання офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі усіма юридичними особами, представниками правничих професій та фізичними особами — підприємцями.

Як пояснюють нардепи, чинним процесуальним законодавством встановлено перелік суб’єктів, які зобов’язані зареєструвати свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС. Це, зокрема, адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, юридичні особи державного та комунального секторів економіки.

Проте вони не квапляться цього робити. Наприклад, станом на 1.01.2022 у підсистемі «Електронний суд» зареєстровано лише 10% юридичних осіб та 22% адвокатів.

Тому нардепи пропонують замінити «пряник» у вигляді меншої ставки судового збору на кілька «батогів». По-перше, встановити, що всі процесуальні документи мають подаватися тільки в електронній формі за допомогою ЄСІТС. А все решта — лише під час участі в підготовчому судовому засіданні чи судовому засіданні, з обов’язковим надсиланням відповідних процесуальних, інших документів у електронній формі. А якщо відмовляться — стягувати штраф у розмірі, що визначений у відповідному кодексі (ст.148 ЦПК, ст.135 ГПК та ст.149 КАС).

По-друге, встановити зазначення офіційної електронної адреси як обов’язкового реквізиту для всіх заяв по суті справи, інших процесуальних заяв, клопотань. За її відсутності суд зможе залишити таку заяву без руху, повернути заявнику або залишити без розгляду, залежно від типу. Таку ж вимогу пропонується поширити на відзив, відповідь на відзив, заперечення, пояснення третьої особи, відзив на апеляційну скаргу, відзив на касаційну скаргу.

Й аби не дискримінувати когось, запропонували поширити обов’язок реєстрації офіційної електронної адреси в ЄСІТС на всіх юросіб та ФОП. На його виконання дадуть лише 20 днів з дати опублікування цього закону. А потім для неслухів, які продовжать надсилати документи у письмовій формі, підвищать всі ставки судового збору на 20%.

До речі, принагідно з ЦПК, ГПК та КАС вилучать положення про надсилання судового рішення в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі. Адже якщо цей закон приймуть, у паперовій формі жодну справу цих видів юрисдикції не розглядатимуть.

Закон і Бізнес