Закон і Бізнес


У вікні можливостей

Бізнесу пропонують оренду за 1 гривню


У Фонді державного майна переконані, що законодавчі зміни працюють, а держава сприяє відновленню бізнесу.

20.07.2022 15:27
ВІКТОР ФЕДОРІВ
3530

Релокація підприємтсв та виробництв, а також питання виживання бізнесу стали нормою. Не останню роль грає оренда, яку держава обіцяє зробити більш вигідною під час воєнного стану.


Знижки та строки

В Асоціації правників України влаштували невеликий огляд змін, які було внесено в процедуру оренди державного та комунального майна під час воєнного стану. Так, заступник голови Фонду державного майна Яна Матієва розповіла про підстави для звільнення від орендної плати та надання знижок на оренду, а також про спрощений порядок оформлення оренди на майно комунальної та державної власності.

Так, до кінця 2022 року звільняються від орендної плати орендарі таких областей: Донецької, Луганської, Запорізької (Бердянський, Василівський, Мелітопольський та Пологівський райони), Миколаївської (Баштанський, Вознесенський райони), Харківської (Богодухівський, Ізюмський, Купянський, Харківський, Чугуївський райони), Херсонська, півострів Крим та м.Севастополь.

До 30.09.2022 звільнено від орендної плати користувачів комунальним та державним майном в Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Запорізькій та Миколаївській областях, а також у м.Київ.

До 30.05.2022 тривав пільговий період для Кіровоградської, Дніпропетровської, Житомирської та Одеської областей.

Для решти орендарів держава також передбачила знижки. Так, орендарям ЄМК надається 25% знижки. Також всім орендарям зараз та після завершення строку звільнення від оренди пропонується знижка у 50%.

Для релокованих компаній з визначених областей протягом півроку вартість оренди становитиме 1 грн за 1 кв.м. А для мобілізованих осіб та ФОП, які є орендарями, оренда стає безоплатною. Такі знижки триватимуть на період воєнного стану та ще протягом 3-х місяців після його припинення або скасування.

Алгоритм дій

За словами Я.Маієвої, на сьогодні процедури оренди є максимально спрощеними. Так, алгоритм дій щодо передачі в оренду державного майна передбачає:

подачу заяви потенційним орендарем орендодавцю;

передачу отриманої заявки до балансоутримувача державного майна (1—3 робочі дні);

погодження органом управління (1—7 робочих днів);

прийняття рішення балансоутримувачем про намір передачі в оренду (1—5 робочих днів);

прийняття рішення про включення об’єкта до Переліку першого типу (1—10 робочих днів);

проведення аукціону (5 робочих днів);

оголошення аукціону в ЕТС (не пізніше 20 робочих днів) та затвердження додаткових умов оренди за наявності;

підписання протоколу аукціону (1—10 робочих днів);

підписання договору оренди (1—-20 робочих днів після проведення аукціону);

Оплата орендної ставки у розподілі 30% — балансоутримувачу та 70% до державного бюджету.

Пільги при релокації

Для того, аби отримати пільгу релокованому підприємству, необхідно:

звернутися до ОВА, куди планується перенести виробництво, з проханням про клопотання сприяти переміщенню виробництва та отримати відповідь адміністрації;

перемогти на аукціоні оренди;

укласти договір оренди з пільговою орендною платою 1 грн. за 1 м2. площі, яка діятиме перші 6 місяців оренди;

разом із підписаним протоколом подати орендодавцю клопотання ОВА про сприяння переміщенню виробництва;

отримати у «Прозорро. Продажі» протокол про результати аукціону для підписання.

До речі, питання релокації викликало найбільш жваве обговорення. Так, за статистикою Мінекономіки 680 підприємств та виробництв на сьогодні релоковано. А за даними ФДМУ, проведено вже більше 200 аукціонів для таких підприємств. Найчастіше до фонду сьогодні звертаються із питаннями про наявність вільних площ та стан комунального/державного майна.

Також Я.Матієва відзначає, що орендарі не поспішають розривати з ФДМУ договірні відносини, адже бізнес сподівається, що і до нинішньої ситуації можна буде прилаштуватися. Також спікер зазначила, що жодних проблем чи суперечок із релокованими підприємствами до цього моменту не виникало та дала пораду: «Використовуйте вікно можливостей орендувати майно у спрощений спосіб, аби принаймні спробувати піде бізнес чи ні».

Закон і Бізнес