Закон і Бізнес


Страховика визнано банкрутом: хто заплатить за ДТП, визначила ВП ВС


Аби з’ясувати, чи має страхова компанія членство в МТСБУ, натисніть на зображення.

18.07.2022 12:22
4482

Основний тягар відшкодування шкоди, спричиненої за наслідками ДТП, повинен нести страховик, якщо він виключений із членів МТСБУ. А в разі укладення договору після виключення — винна особа.


Таку позицію у справі №201/16373/16-ц сформулювала Велика палата Верховного Суду в контексті відшкодування спричиненої шкоди за рахунок МТСБУ у випадках, якщо страхова компанія позбавлена ліцензії, виключена з МТСБУ, перебуває в стані припинення, банкрутства, фактично не здійснює діяльності, інформує «Закон і Бізнес».

У цій справі ТОВ звернулося з позовом до особи про стягнення матеріальної шкоди, завданої внаслідок ДТП. Особа була визнана винною в порушенні Правил дорожнього руху.

Суди попередніх інстанцій з’ясували, що страхова компанія, в якій була застрахована цивільна відповідальність винної особи, виключена із членів МТСБУ. З відкритих джерел вбачається, що після відкриття провадження у цій справі страховик був визнаний судом банкрутом.

ВП ВС констатувала, що зобов’язання такої компанії за укладеними раніше договорами не припиняються, тобто виплати страхового відшкодування повинні проводитися в повному обсязі, зокрема, за рахунок страхових резервів.

У разі ліквідації страховика або визнання його банкрутом він зобов’язаний передати до МТСБУ всі матеріали щодо укладених ним договорів. Також страховик зобов’язаний перерахувати до відповідних централізованих страхових резервних фондів кошти в обсягах сум незароблених страхових премій.

Водночас, МТСБУ відшкодовує шкоду за страховика — учасника МТСБУ, що визнаний банкрутом та/або ліквідований. У разі початку процедури банкрутства страховика потерпіла особа може звернутися з вимогою про відшкодування шкоди за процедурою, передбаченою Кодексом з питань банкрутства, та захистити своє право на відшкодування шкоди в такий спосіб.

У разі укладення страховою компанією договору зі страхувальником після виключення із членства в МТСБУ відповідальність за спричинену шкоду в ДТП за цим договором має нести винна особа. Відповідно, особа, яка укладає договір зі страховою компанією, повинна діяти обачливо та з’ясувати, чи має така страхова компанія членство в МТСБУ. Така інформація доступна на сайті МТСБУ.

При цьому закон «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» не передбачає обов’язку МТСБУ на відшкодування шкоди замість члена, якого виключено з МТСБУ з інших підстав. У таких випадках страховик повинен нести матеріальну відповідальність самостійно на загальних підставах.

Відтак у судів попередніх інстанції не було підстав для відшкодування шкоди за рахунок винної у ДТП особи. Тому касаційна скарга останньої підлягає задоволенню з ухваленням нового рішення — про відмову в позові.

Закон і Бізнес