Закон і Бізнес


Чи можна оскаржити відмову у зміні предмета позову — позиція ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

11.07.2022 16:14
4443

Ухвала місцевого суду про повернення заяви щодо зміни предмета позовних вимог може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду.


На таку процесуальну особливість звернув увагу Касаційний цивільний суд у справі №712/9611/19-ц, інформує «Закон і Бізнес».

У 2019 році особа звернулася із позовом про стягнення коштів, а більш ніж через 2 роки подала заяву про зміну предмету позову.

Ухвалою суду в задоволенні заяви відмовлено, саму заяву повернуто позивачеві, оскільки не додержано вимог ст.49 ЦПК, оскільки це фактично призводить до виникнення нового предмета позову.

Апеляційну скаргу було повернуто з тих підстав, що чинним процесуальним законодавством не передбачено оскарження такої ухвали окремо від рішення суду

Натомість КЦС у постанові від 26.04.2022 зауважив, що при застосуванні процесуальних норм належить уникати як надмірного формалізму, так і надмірної гнучкості. Зокрема, надмірний формалізм визнається неправомірним обмеженням права на доступ до суду як елемента права на справедливий суд згідно зі ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Дійсно, ухвала про відмову у прийнятті заяви про збільшення позовних вимог не входить до переліку ухвал, які можуть бути оскаржені окремо від рішення суду в порядку ст.353 ЦПК. Водночас, п.6 ч.1 цієї ж статті визначено, що окремо від рішення суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали щодо повернення заяви позивачеві (заявникові).

Якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого — виходить із загальних засад законодавства (аналогія права) (ч.9 ст.10 ЦПК).

Зважаючи на те, що процесуальним наслідком відмови у прийнятті згаданої заяви є повернення такої заяви, яка, у свою чергу, може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до вимог п.6 ч.1 ст.353 ЦПК, КЦС дійшов висновку, що на ухвалу суду про відмову у прийняті заяви про збільшення позовних вимог може бути подана апеляційна скарга окремо від рішення суду.

Тож КЦС передав справу до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

Закон і Бізнес