Закон і Бізнес


В Україні створять єдину базу даних ДНК - Закон


.

11.07.2022 13:21
2193

Відомості про генетичні ознаки людини та певні знеособлені персональні дані про особу внесуть до електронного реєстру в рамках державної реєстрації геномної інформації.


Закон «Про державну реєстрацію геномної інформації людини», ухвалений напередодні Верховною Радою (на базі проекту №4265), надіслано сьогодні на підпис Президенту, передає «Закон і Бізнес».

Згідно із документом, державна реєстрація геномної інформації проводиться з метою:

1) ідентифікації осіб, які вчинили кримінальне правопорушення;

2) розшуку осіб, зниклих безвісти;

3) ідентифікації невпізнаних трупів людей, їх останків та частин тіла людини;

4) ідентифікації осіб, які не здатні через стан здоров’я, вік або інші обставини повідомити інформацію про себе.

А відомості, що містяться в Електронному реєстрі, є інформацією з обмеженим доступом та не підлягають оприлюдненню.

В МВС пояснюють, що на сьогодні до бази даних ДНК вноситься геномна інформація, отримана лише при проведенні судових молекулярно-генетичних експертиз. Близько 95 відсотків молекулярно-генетичних експертиз у нашій країні проводяться установами Експертної служби МВС.

Усього в базі даних зараз знаходиться на обліку близько 45 тисяч ДНК-профілів, понад половину з яких встановлені зі слідів, вилучених з місць скоєння злочинів, і лише одна четверта ДНК-профілів у базі даних, – це зразки підозрюваних осіб.

У МВС переконані, що ухвалений закон дозволить експертам-криміналістам отримати дієвий інструмент із вдосконалення роботи з ідентифікації осіб, значно підвищить ефективність розкриття злочинів та скоординує зусилля правоохоронних органів у сфері боротьби із злочинністю.

Закон і Бізнес