Закон і Бізнес


Чи потрібен дозвіл на те, аби подарувати дім неповнолітній особі — позиція ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

05.07.2022 13:44
18274

Для передання майна неповнолітній дитині у власність за договором дарування дозвіл органу опіки та піклування не потрібний. Тому такий договір не може бути кваліфікований як нікчемний.


Такий висновок зробив Касаційний цивільний суд у постанові від 29.06.2022 у справі №571/1607/20, інформує «Закон і Бізнес».

Спір виник щодо виселення із квартири сім’ї, яка має малолітню дитину, оскільки власник виявив намір використовувати її для власного проживання. Водночас, відповідачі вселилися до квартири з дозволу батьків, яким вона належала на той час. Однак потім вони подарували квартиру неповнолітній онуці, яка залишилася сиротою.

Суди перших інстанцій позов про виселення задовольнили. У касаційній скарзі відповідачі просили визнати нікчемним договір дарування, оскільки його здійснено без дозволу органу опіки та піклування.

Своєю чергою, КЦС зауважив, що ключовим питанням, яке залишили без відповіді суди, є те чи можуть бути кваліфіковані як нікчемні договори дарування будинку та земельної ділянки, які вчиненні між неповнолітньою (на час вчинення правочину особою) та дарувальником через відсутність дозволу органу опіки та піклування.

Суд нагадав, що на вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування (абз.2 ч.2 ст.32 ЦК).

Піклувальник не може давати згоду на укладення договорів між підопічним та своєю дружиною (своїм чоловіком) або своїми близькими родичами, крім передання майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування на підставі договору позички (ч.1 ст.70 ЦК).

Водночас, опікун не має права без дозволу органу опіки та піклування:

1) відмовитися від майнових прав підопічного;

2) видавати письмові зобов`язання від імені підопічного;

3) укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири;

4) укладати договори щодо іншого цінного майна.

Піклувальник має право дати згоду на вчинення правочинів, передбачених ч.1 ст.70 ЦК, лише з дозволу органу опіки та піклування (ст.71 ЦК). Правочин, вчинений без такого дозволу є нікчемним (ч.1 ст.224 ЦК).

З огляду на це, КЦС констатував, що відповідний дозвіл потрібен, зокрема, з метою недопущення припинення права, зменшення майна, що належить дитині. Однак для передання майна неповнолітній дитині у власність за договором дарування не потрібний дозвіл органу опіки та піклування. Тому такий договір не може бути кваліфікований як нікчемний на підставі ч.1 ст.224 ЦК.

Тому КЦС залишив в силі попередні рішення, змінивши лише мотивувальну частину.

Закон і Бізнес