Закон і Бізнес


Чи можна звільнити працівника після оголошення йому догани — позиція ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

04.07.2022 16:14
8846

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: догана, звільнення. Отже, оголосити догану, а потім звільнити — незаконно.


На цьому наголосив Касаційний цивільний суд, скасовуючи попередні судові рішення у справі №705/539/21, інформує «Закон і Бізнес».

У ці справі особу тричі притягали до дисциплінарної відповідальності. Через місяць після застосування останнього заходу стягнення її було звільнено з посади за систематичні порушення трудової дисципліни та невиконання прямих посадових обов’язків.

Суд першої інстанції, з рішенням якого погодився апеляційний суд, відмовив у задоволенні її позову, пославшись на недоведеність та необґрунтованість заявлених позовних вимог.

Однак, КЦС звернув увагу, що працівник може бути звільнений лише за проступок на роботі, вчинений після застосування до нього дисциплінарного або громадського стягнення за невиконання без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку. У таких випадках враховуються ті заходи дисциплінарного стягнення, які встановлені чинним законодавством і не втратили юридичної сили за давністю або не зняті достроково (ст.151 КЗпП). 

У справах, в яких оспорюється незаконне притягнення до дисциплінарної відповідальності та звільнення, саме роботодавець повинен довести, що застосування таких заходів стягнення відбулося без порушення законодавства про працю.

Однак, суду не надано доказів про те, що позивачка вчинила новий проступок, за який до неї застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення за п.3 ч.1 ст. 40 КЗпП. Адже після попередніх стягнень вона не вчинила нового проступку.

Таким чином, у відповідача не було підстав для її звільнення.

Закон і Бізнес