Закон і Бізнес


Право тренера молитися захищене конституцією, вирішив ВС США


В очікуванні рішення Джозеф Кеннеді молився й біля будівлі Верховного суду США.

29.06.2022 16:17
2408

Керівництво школи не може карати тренера з футболу за прилюдну молитву на полі після матчу в присутності численних глядачів та гравців.


Таке рішення виніс Верховний суд США у суперечці між Джозефом Кеннеді та керівництвом школи у містечку Берментон біля Сіетла (штат Вашингтон), повідомляє «Закон і Бізнес».

Думка про молитву навіяв тренеру фільм, в якому тренер з американського футболу в маленькій релігійній школі вивів свою команду на рівень чемпіонату штату, тому що багато молився і вселяв гравцям християнські цінності.

У вересні 2015 року тренер команди суперників повідомив керівництво школи, що Дж.Кеннеді всупереч правилам молиться на полі. Директор школи заявив тренеру, що його молитви можуть бути витлумачені як схвалення релігії школою, а це суперечить численним ухвалам ВС США, які обмежують релігійну діяльність у державних установах.

Тренер не дослухався до умовлянь директора, і в жовтні того ж року, після гучної перемоги його команди, в оточенні цілого натовпу вболівальників знову підніс молитви небесам на полі. Тоді школа відправила його у тривалу відпустку.

Наприкінці сезону Дж.Кеннеді вирішив не продовжувати контракт із Бремертоном, а одразу позов подав проти школи до ВС США, звинувативши її в порушенні свободи віросповідання.

Під час юридичної баталії, що тривала 6 років, судді мали вирішити серйозний конфлікт, закладений у першій поправці до конституції. З одного боку, вона захищає свободу слова та віросповідання, але з іншого — забороняє державі нав’язувати будь-кому свою релігійну догму.

Врешті-решт верховні судді пристали на бік Дж.Кеннеді. Більшістю голосів (6 проти 3) вони визнали, що школа порушила його право на відправлення релігійного обряду, виходячи з помилкової передумови, ніби до її обов’язків входить не допускати такі обряди на публіці. Хоча за подібних обставин вона дозволила б йому виголосити світську промову.

«Конституція не допускає і не дає права на таку дискримінацію», — зазначив у заключній постанові суддя ВС Ніл Горсач.

Справа стала знаковим випробуванням принципу відокремлення церкви від держави у США. А для нинішнього складу ВС — вже другим важливим рішенням, що пов’язане з релігією.

Закон і Бізнес