Закон і Бізнес


Кандидати до КС: РСУ поспілкується із «важковаговиками»


Кандидати можуть або прибути особисто на засідання РСУ, або доєднатися за допомогою відеоконференцзв’язку.

24.06.2022 09:43
22438

Сьогодні Ради суддів завершить проведення співбесід із кандидатами на посаду судді Конституційного Суду. Втім визначатися із рекомендаціями вона буде пізніше через «допомогу» від однієї ГО.


Спілкування із кандидатами відбудеться у відкритому режимі й розпочнеться о 10:00 у приміщенні Державної судової адміністрації, повідомляє «Закон і Бізнес».

За законом члени РСУ самостійно визначають, хто гідний бути обраним до складу КС за суддівською квотою, але мають запропонувати делегатам позачергового ХІХ з’їзду суддів щонайменше 6 кандидатур.

Закон не вимагає, аби суддівську спільноту в КС представляли саме судді або судді у відставці. Але у попередні рази подібного винятку не пригадується. Та й під час співбесід, що відбулися напередодні, члени РСУ раз у раз цікавилися у кандидатів «ззовні», чому вони вирішили позмагатися за посаду саме за суддівською квотою.

У списку на сьогодні один такий кандидат теж є, тож і йому доведеться відповісти на таке питання.

Взагалі до другої половини списку потрапили «важковаговики»: три судді Верховного Суду — Алла Олійник, Олександр Прокопенко та Олександра Яновська, голова Західного апеляційного господарського суду Борис Плотніцький, екс-голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко та колишній очільник Верховного Суду України Ярослав Романюк. Малоймовірно, що члени РСУ не дадуть комусь із них рекомендацію для з’їзду.

Саме вони, а також голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко, який спілкувався із членами РСУ напередодні, виглядають фаворитами у цих перегонах. До речі, на минулому з’їзді саме О.Прокопенко вийшов у другий тур з О.Коровайком, але набрав лише 109 голосів.

Втім, як повідомляв «ЗіБ,» дещо додали сумбуру так звані аналітичні матеріали, котрі напередодні надіслала на 12 кандидатів якась громадська організація, назву якої голова РСУ Богдан Моніч не озвучив.

Тепер кандидатам дадуть час на спростування або пояснення закидів з боку активістів і лише після отримання відповідей  ухвалять рішення щодо надання рекомендацій.

 Кандидати на посаду судді Конституційного Суду, яких запрошено до співбесіди на 24 червня

1. Овсієнко Андрій Анатолійович — суддя у відставці Волинського апеляційного суду.

2. Олійник Алла Сергіївна — суддя Касаційного цивільного суду.

3. Плотніцький Борис Дмитрович — голова Західного апеляційного господарського суду.

4. Прокопенко Олександр Борисович — суддя Великої палати Верховного Суду.

5. Романенко Людмила Миколаївна — начальник юридичного відділу ТОВ «Авіабудсервіс».

6. Романюк Ярослав Михайлович — суддя Верховного Суду України у відставці, перший заступник голови наглядової ради ПАТ «АКБ «Індустріалбанк».

7. Яновська Олександра Григорівна — суддя Касаційного кримінального суду.

Закон і Бізнес