Закон і Бізнес


Психологи допоможуть дитині бути почутою в суді — пілотний проект


Поки що дитина може розраховувати хіба що на допит у «зеленій кімнаті», які вже з’явилися у поліцейських відділках.

23.06.2022 15:18
2965

На базі та силами Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги буде створено реєстр психологів, які братимуть участь у процесуальних діях за участі дітей, зокрема в їх допиті.


До реєстру відбиратимуть психологів, які мають вищу психологічну освіту, досвід роботи з дітьми, високу готовність та мотивацію долучатися до такої діяльності, повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначають у Міністерстві юстиції, згідно з результатами проведеного дослідження, що передувало створенню реєстру, правоохоронним органам не завжди вдається знайти психолога, який дійсно розумівся б на особливостях впливу на дитину травмувального досвіду, зокрема насильства, та міг дійсно фахово супроводжувати дитину під час процесуальної дії.

Такі спеціалісти допомагатимуть правоохоронним органам ефективно розслідувати злочини проти дітей, а також — суду під час здійснення судового розгляду за участі дитини. Їхня мета — зробити процес менш травмувальним для дитини, максимально ефективним, аби голос дитини почули, її права були захищеними й винних притягнули до відповідальності.

Створення реєстру спільна ініціатива Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Офісу Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Міністерства юстиції, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), КЦ БПД та ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер».

Всі фахівці, яких буде залучено до реєстру, пройдуть спеціальне навчання під час серії тренінгів.

Наразі тристоронній наказ, яким затвердять Порядок реалізації пілотного проекту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участі малолітніх і неповнолітніх осіб, перебуває на завершальному етапі погодження.