Закон і Бізнес


РСУ зустрінеться з кандидатами до КС: хто отримає шанс?


Зустріч з кандидатами пройде у приміщенні Державної судової адміністрації.

23.06.2022 09:37
1651

Сьогодні Рада суддів має поспілкуватися із першою половиною списку кандидатів на посаду судді Конституційного Суду. На кожного виділили по 20 хв., але результат оголосять пізніше.


На відміну від добору кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя, спеціальне засідання РСУ відбуватиметься відкрито і розпочнеться о 10:00 у приміщенні Державної судової адміністрації, повідомляє «Закон і Бізнес». Кандидати зможуть або прибути особисто, або доєднатися за допомогою відеоконференцзв’язку.

За законом члени РСУ самостійно визначають, хто гідний бути обраним до складу КС за суддівською квотою, але мають запропонувати делегатам таку кількість кандидатур, яка щонайменше втричі перевищує кількість вакансій. У даному разі — мінімум 6.

Закон не вимагає, аби суддівську спільноту в КС представляли саме судді або судді у відставці. Але у попередні рази подібного винятку не пригадується.

Якщо порівняти цей список із переліком претендентів, який розглядала РСУ 1,5 роки тому, перед ХVІІІ з’їздом, то в ньому можна побачити знайомі обличчя.

Так, знову спробують здобути довіру делегатів Олександр Коровайко та Олександр Прокопенко. Адже на попередньому з’їзді саме вони вийшли так би мовити у фінал У другому турі вони набрали 134 та 109 голоси, відповідно, але О.Коровайку не вистачило 9 бюлетенів, аби ще тоді посісти крісло судді КС. Коментуючи ситуацію, він сказав: «Сталось те, що сталось. Через зрозумілі причини. Те, що планували, те й вийшло» (див. «Саботоване голосування», «ЗіБ» №11/2011).

Також не вперше свою кандидатуру пропонують Наталія Денисенко та Олексій Лясковець. Минулого разу члени РСУ навіть не дали їм рекомендацій. Останній на своїй сторінці у «Фейсбуку» назвав співбесіду фарсом (див. «Семеро одного ждуть», «ЗіБ» №40/2020), але знову вирішив взяти в ній участь.

Прикметно, що, як правило, члени РСУ скорочують список кандидатів наполовину. Так було у 2019-му, коли із 33 бажаючих залишилося 16, і у 2020 роках — 7 з 14. Втім, цього разу сам список виявився доволі короткий, враховуючи 2 вільні посади у КС.

Можна припустити, що із першої половини списку «зелене світло» увімкнуть максимум 4 особам. А хто із другої половини має шанс отримати рекомендацію РСУ, проаналізуємо окремо.

 Кандидати на посаду судді Конституційного Суду, яких запрошено до співбесіди на 23 червня

1. Бичков Ігор Геннадійович — суддя Ковпаківського районного суду м. Суми.

2. Водянніков Олександр Юрійович — національний радник з юридичних питань координатора проектів ОБСЄ в Україні.

3. Денисенко Наталія Миколаївна — завідувач науково-аналітичного відділу Управління правової експертизи секретаріату КС.

4. Ігнатюк Олег Володимирович — суддя Київського апеляційного суду.

5. Коровайко Олександр Іванович — голова Херсонського апеляційного суду.

6. Лясковець Олексій Володимирович — адвокат.

7. Малетич Михайло Михайлович — суддя Вищого господарського суду.

8. Міненков Ігор Володимирович — заступник начальника організаційно-методичного відділу СУ ГУНП в Запорізькій області.

Закон і Бізнес