Закон і Бізнес


Українців спонукатимуть до читання книжок за 800 гривень — закон


Якщо у малечі ще є якийсь інтерес до книжок, переважно з картинками, то згодом їх швидко витісняють електронні пристрої.

20.06.2022 09:26
4061

Половина дорослого населення майже ніколи не читає книжок. Й брак коштів на них — не головна причина. Не вистачає мотивації та розвинутої культури читання. Але це можна простимулювати.


Аби нівелювати фінансовий чинник, Верховна Рада схвалила в цілому закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» (№6287). До речі, зареєстрований він був ще у листопаді минулого року, але голоси для прийняття зібрали тільки зараз.

Ним передбачається стимулювати розвиток українського книжкового ринку. Для цього передбачається надавати державні субсидії книгарням, які продаватимуть книги українською, мовами ЄС та корінних народів з використанням РРО.

Для цього розповсюджувач книговидавничої продукції повинен отримати в Українському інституті книги свідоцтво про відповідність низці вимог, як-от орендована площа, що не повинна перевищувати, наприклад, для столиці 150 м2, її використання мінімум на 80% для продажу книжок і отримання не менше 80% доходів саме від реалізації такої продукції. Тоді розповсюджувач матиме право на субсидію в розмірі до 20% отриманого доходу для відшкодування витрат на оренду, але не більше 0,3 розміру прожиткового мінімуму за м2.

Також передбачається двічі за життя видавати громадянам України сертифікат на придбання книг. Його розмір визначили також в 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз це 800 грн.). Видаватимуть такий сертифікат при видачі свідоцтва про народження дитини та при отриманні паспорта громадянина України у 14-річному віці.

Щоправда, витратити ці кошти можна буде тільки у тих книгарнях, які отримають згаданий раніше сертифікат. А сама програма почне діяти для громадян — з 1 січня,а для розповсюджувачів книжок — з 1 квітня наступного року.

До речі, цього ж дня парламент заборонив ввезення і розповсюдження в Україні видавничої продукції з РФ, Білорусі, тимчасово окупованих територій України (проект №7459). А для видань російською мовою, що ввозяться з інших країн, запроваджується дозвільний порядок.

Закон і Бізнес