Закон і Бізнес


Коли переважне право на придбання частки у спільній власності не діє, — ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

20.06.2022 10:54
5408

У разі відчуження частки спільної часткової власності шляхом, зокрема, міни, дарування, ренти, а також внесення вкладу до статутного капіталу інші співвласники не мають переважного права на її придбання.


На це звернув увагу Касаційний цивільний суд у постанові від 13.05.2022, змінивши мотиви постанови апеляційного суду у справі № 520/2224/19-ц, інформує «Закон і Бізнес».

Позивач звернувся до суду з касаційною скаргою з проханням скасувати згадану постанову, якою йому відмовлено в переведенні права покупця частки у праві власності на нежитлову будівлю офісного центру. Він посилався на положення ст.362 Цивільного кодексу щодо переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності.

Відповідно до ч.1 ст.361 ЦК співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності. У разі продажу частки співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів (ч.1 ст.362 ЦК).

На думку КЦС, передбачені положеннями ст.362 ЦК обмеження щодо розпорядження своєю часткою стосуються лише продажу частки співвласником. Натомість такого права в інших співвласників не виникає у випадках відчуження частки іншим чином: шляхом укладення договорів міни, дарування, ренти (якщо майно передається безоплатно — ст.734 ЦК), довічного утримання, спадкового договору або складання заповіту.

Суд вважає, що положення ч.4 ст.362 ЦК регулюють відносини виключно з переведення прав та обов’язків покупця за договором купівлі-продажу, укладеним із порушенням переважного права. А в разі відчуження частки в інший спосіб, зокрема, шляхом внесення вкладу до статутного капіталу, інші співвласники не мають переважного права на придбання такої частки.

У цій справі відповідачі внесли вклад до статутного капіталу ТОВ. Тож КЦС указав, що потрібно відмовити в задоволенні позову про переведення прав покупця з підстав його необґрунтованості, оскільки положення ст.362 ЦК не поширюються на спірні правовідносини.

Закон і Бізнес