Закон і Бізнес


Ризикове крипточудо

Як обвал курсу позначився на країні, де біткоїн став законною валютою


Крах крипторинку загрожує економіці Сальвадора, влада якого продовжує робити на біткоїн великі ставки.

17.06.2022 16:19
ДЖО ТАЙДІ, Бі-Бі-Сі
3091

Падіння курсів основних криптовалют, що тривало цього тижня, призвело до того, що великі власники біткоїну втратили мільярди доларів. Обвал ринку позначився на інвесторах з усього світу, серед яких і уряд Сальвадора.


Біткоїн-біч

У вересні минулого року влада Сальвадора оголосила біткоїн офіційним платіжним засобом, закликаючи мешканців використовувати його для повсякденних транзакцій, пише Бі-Бі-Сі.

Купити в біткоїнах можна практично все — від дрібничок та вуличного фастфуду до нерухомості. Рішення президента країни Найіба Букеле про легалізацію цієї криптовалюти означає, що наразі всі підприємства мають приймати її нарівні з основною валютою Сальвадора — доларом США.

Але останніми тижнями крипторинок сильно просів, і до влади країни постало багато питань, особливо з приводу купівлі за бюджетні гроші біткоїнів на суму майже $100 млн.

А почалася ця історія у невеликому рибальському містечку Ель Зонте, улюбленому містечку серферів. У 2019 році анонімний інвестор видав групі любителів криптовалют перший крупний транш на купівлю біткоїнів. Згодом було проведено ще кілька.

Хто саме був цим загадковим інвестором, отримувачі траншів не зізнаються. Проте розповідають, що угода полягала в тому, що городяни можуть використати криптовалюту з однією умовою — вони ніколи не обміняють її на американські долари.

Ідея полягала в тому, щоб створити першу в світі економіку, засновану на біткоїнах. Нразі в усьому світі біткоїн можна використовувати для покупок онлайн, але розплатитися у вуличних лавках не вийде — за винятком хіба що деяких дуже просунутих кафе.

Жителі Ель Зонте отримали від секретного інвестора криптовалюти на суму загалом близько $350 млн. Місцевий бізнес зазначив, що туристичний потік зріс майже на третину за рахунок залучення шанувальників криптовалюти, які бажають використати свої електронні накопичення й у відпустці.

Гаманець із субсидіями

Уряд Сальвадора не тисне на бізнес, змушуючи його приймати біткоїни, попри те, що закон зобов’язує це робити. Поки що держава обмежується стимулюючими заходами.

Враховуючи, що більше половини сальвадорців не мають навіть рахунків у банку, більша частина грошей у країні досі ходить у вигляді готівки. Проте президент вклав $200 млн із держбюджету, щоб субсидувати електронний гаманець, в якому зазвичай зберігають біткоїни.

Кожен, хто завантажує цю програму, отримує $30 просто за передплату. В результаті додаток встановили 4 млн разів, хоча все населення країни становить 6,5 млн осіб.

Однак чимало жителів використовують біткоїни для покупок у доларах. Так, наприклад, часто роблять ті, хто працює за кордоном та відсилає гроші сім’ї, оскільки в цьому випадку не потрібно платити комісію за переказ.

Ще один стимулюючий крок уряд Сальвадора здійснив у лютому цього року, відкривши найбільший у країні госпіталь для тварин. У ньому всі процедури, включаючи складні хірургічні операції, коштують лише 25 центів — за умови, що оплачуються з е-гаманця та бажано біткоїнами.

Бюджетні гроші

Міжнародний валютний фонд закликав владу Сальвадора переглянути рішення про легалізацію біткоїну, заявивши, що ця валюта надто нестабільна для державних цілей.

До початку падіння крипторинка досвід Сальвадора мали намір запозичити деякі інші країни, а Центрально-Африканська Республіка навіть почала його впроваджувати. Президент ЦАР Фостен-Арканж Туадера оголосив про це у «Твіттері», назвавши біткоїн міжнародними грошима.

Сальвадор має намір піти далі. Президент оголосив про створення нового міста — Біткоїн-сіті. Місто планують збудувати біля підніжжя вулкана, що є потужним джерелом біотермальної енергії. Цю енергію, своєю чергою, передбачається використовувати для гігантської майнингової ферми — сховища потужностей для біткоїнів.

Н.Букеле сподівається залучити мільярд доларів за рахунок продажу бондів Volcano Bonds. Їхній продаж обіцяли почати в березні, але цього так і не сталося.

Чиновники Сальвадора, у свою чергу, упевнені, що зможуть залучити в країну нові фінанси, що дозволить їм покрити державні борги, які зростають і на сьогодні становлять $800 млн.

Закон і Бізнес