Закон і Бізнес


Фіксований штраф за порушення митних правил — рішення КС (текст)


Доповідачами у цій справі були Олег Первомайський (крайній ліворуч) та Галина Юровська.

16.06.2022 15:37
14328

Припис ст.485 Митного кодексу не забезпечує бажаної гнучкості в діях та рішеннях органу державної влади під час визначення розміру штрафу щодо правопорушника.


На цій підставі другий сенат Конституційного Суду визнав абзац 2 ст.485 МК таким, що суперечить чч.1, 4 ст.41 Конституції, повідомляє «Закон і Бізнес».

У рішенні від 15.06.2022 №4-р(ІІ)/2022 КС вкотре наголосив, що в законодавчому внормуванні відносин із притягнення особи до адміністративної або кримінальної відповідальності обов’язково має бути дотриманий конституційний принцип індивідуалізації юридичної відповідальності.

Отже, установлення в актах публічного законодавства абсолютно визначених та (або) безальтернативних санкцій має збалансовано поєднуватись із наданням суб’єкту накладення адміністративного стягнення або кримінального покарання дискреції в питанні визначення виду та розміру стягнення або покарання. Зокрема, з урахуванням характеру вчиненого протиправного діяння, форми вини, характеристики особи, винної у вчиненні правопорушення, можливості відшкодування заподіяної шкоди, наявності обставин, що пом’якшують або обтяжують відповідальність.

Натомість в абз.2 ст.485 МК визначено фіксовану санкцію — штраф у розмірі 300% несплаченої суми митних платежів. Причому цей припис установлює відповідальність за низку різних протиправних діянь, визначених в абзаці першому цієї ж статті МК. Ці діяння, хоча й мають основну об’єднувальну ознаку, а саме мету — «ухилення від сплати митних платежів», є різними за ступенем суспільної шкідливості, змістом тощо.

Тим самим, за висновком КС, унеможливлюється індивідуалізація юридичної відповідальності. Потреба в індивідуалізації розміру штрафу є нагальною у випадках, коли цей розмір є істотним, унаслідок чого його застосування може бути надмірним втручанням у низку конституційних прав винної особи, наголосив КС.

Тепер Верховна Рада має 6 місяців, аби привести вказаний припис у відповідність із Конституцією та цим рішенням. Після спливу цього строку він втратить чинність.

Закон і Бізнес