Закон і Бізнес


Як фінансувалася судова влада у 2021 році — узагальнення ВРП


Якщо у 2018 році рівень задоволення потреб судів становив 77,9%, то торік лише 42,5%.

16.06.2022 13:17
2529

Рівень задоволення потреб місцевих та апеляційних судів у фінансових ресурсах протягом останніх років був критичним. Так, у 2021 році він становив лише 42,5% від потреби.


На цьому наголошено в узагальненні з питань забезпечення фінансування судової системи у 2021 році, яке підготував секретаріат Вищої ради правосуддя, інформує «Закон і Бізнес».

Документ, серед іншого, містить детальні відомості про реальний стан, основні потреби судів у фінансуванні та проблемні питання, які потребують нагального вирішення.

Так, ВРП зверталася до Прем’єра та міністра фінансів з проханням закласти до державного бюджету асигнування на оплату праці працівників апарату місцевих та апеляційних судів з урахуванням їх штатної чисельності в розмірі 4,8 млрд грн. Це дозволило б забезпечити можливість виплати їм заробітної плати, середній розмір якої становив бодай 14550 грн., що буде наближено до розміру середньої заробітної плати по Україні. Адже граничні обсяги видатків на 2022 рік на оплату праці працівників апарату місцевих та апеляційних судів, за інформацією ДСАУ, в розмірі 3,9 млрд грн. забезпечує середній розмір такої зарплати лише на рівні 13317 грн.

Крім того, ВРП звертала увагу, що встановлення у 2021-му та 2022 роках окремого розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді (2102 грн.), є грубим порушенням гарантій суддівської незалежності.

Також проаналізовані звернення судів щодо неналежного рівня фінансування. Адже торік їх надійшло 340 , що утричі більше, ніж у 2020 році.

Узагальнення містить рекомендації, зокрема, для ДСАУ, врахування яких може сприяти вирішенню питання додаткового фінансування судової влади.

Наприкінці у ВРП наголосили, що подальший розвиток судової системи потребує спільних зусиль органів законодавчої, виконавчої та судової гілок влади з обов’язковим врахуванням в цій співпраці аргументів та позиції самої судової гілки влади.

Закон і Бізнес