Закон і Бізнес


Суддівські лави очистять від порушників ЄКПЛ — проект


Застосування такого «євроочищення» може суттєво позначитися насамперед на складі діючого Верховного Суду.

15.06.2022 14:41
3786

Народні обранці не полишають намірів встановити для суддів жорстку відповідальність за порушення конвенційних гарантій, що визнав ЄСПЛ. Причому із перевіркою щодо винесення таких рішень у минулому.


Відповідні норми містить проект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо забезпечення виконання Україною взятих на себе обов’язків згідно з Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод» (№7463), повідомляє «Закон і Бізнес».

Як стверджує автор проекту, нардеп Григорій Мамка, визнання Європейським судом з прав людини фактів порушення конвенції під час певного судового розгляду «свідчить про необ’єктивний та упереджений розгляд справи, умисне прийняття незаконного рішення, порочить звання судді». Отже, за визначенням, є «істотним дисциплінарним проступком, що є несумісним зі статусом судді та виявляє його невідповідність займаній посаді».

Щоправда, істотним такий проступок ставатиме у разі неодноразового (два і більше разів) ухвалення рішення з недотриманням положень конвенції, що встановлено рішенням ЄСПЛ, яке набрало статусу остаточного.

Це стосується суддів будь-якої інстанції, якщо вони не побачили порушень і не скасували таке рішення за наслідками апеляційного чи касаційного проваджень.

Окремо пропонується зобов’язати Вищу раду правосуддя провести перевірки (за дисциплінарною скаргою або з власної ініціативи) усіх суддів, які ухвалювали рішення з недотриманням положень конвенції про захист, що встановлено рішенням ЄСПЛ. При цьому братимуться до уваги усі рішення Євросуду, що набули статусу остаточного за 10 років до набуття чинності цим законом.

Ураховуючи, що для звернення до Страсбургу необхідно вичерпати усі національні засоби захисту, застосування такого «євроочищення» може суттєво позначитися насамперед на складі діючого Верховного Суду.

Натомість, нардеп не пропонує одночасно законодавчих змін, що передбачали би перевірку чиновників та урядовців на причетність до одного з найпоширеніших порушень конвенції в Україні — невиконання рішень національних судів.

Закон і Бізнес