Закон і Бізнес


Деяким держслужбовцям дозволять працювати з-за кордону


.

14.06.2022 16:18
6652

Робота держслужбовця не потребує стояння за конвеєром. Тож постанову Кабміну, що заборонила представникам держави працювати з-за кордону, можуть уточнити. Планують зробити винятки для окремих категорій.


Про це в інтерв’ю говорила голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина.

«Справді, робота держслужбовця не потребує, щоб ми стояли за конвеєром і подавали деталі. Державні службовці можуть працювати з документами віддалено. І це доволі ефективно», - зазначила чиновник.

67,8% державних службовців продовжують працювати в штатному режимі, 11,1% – дистанційно та 7,2% поєднують дистанційну роботу з роботою у штатному режимі.

Н.Алюшина нагадала, що постановою Кабміну №440 був фактично скасований наказ НАДС про можливість працювати з-за меж країни.

Дійсно, раніше НАДС давало роз’яснення, що держслужбовці, що виїхали за кордон з метою тимчасового захисту під час дії воєнного стану, повинні діяти відповідно до визначеного режиму роботи державного органу, в якому вони працюють.

Такі роз’яснення, якими дозволяється здійснювати виконання функцій держави з-за її меж, піддали сумнівами в Раді суддів України. У відкритому листі голова РСУ Богдан Моніч зауважив, ними нівелюються всі принципи державної служби.

Після цього в НАДС уточнили, що виконувати завдання за посадою дистанційно за межами України можуть виключно ті державні службовці, посадові обов'язки яких це дозволяють, і лише в установленому порядку.

Тепер Н.Алюшина заявляє, що постанову №440 будуть уточнювати. «Зокрема, і до мене звернулися кілька народних депутатів, йде активне обговорення цієї теми. Бо ми зіштовхнулися з тим, що з-за кордону люди як працювали, так і працюють далі, тепер уже безкоштовно, попри перебування у відпустках за власний рахунок. Тож, ця постанова може зазнати деяких змін, - сказала очільниця НАДС. - Зокрема, щодо держслужбовців-жінок категорії «В», які мають малолітніх і неповнолітніх дітей, мають на утриманні осіб з інвалідністю тощо. Тобто пропонується така норма, щоб ці жінки мали змогу працювати з-за кордону, звісно, окрім категорії «А» і «Б».

Закон і Бізнес