Закон і Бізнес


Для пенсії дохід у період воєнного стану може не враховуватися — проект


Залежно від того, який період стажу братиметься або не братиметься до уваги, розмір пенсії будеи більшим або меншим.

10.06.2022 15:51
3923

Як свідчить статистика, в останні місяці через воєнний стан зарплата українців суттєво зменшилася. Це впливає на добробут громадян не лише сьогодні, а й у майбутньому — на розмір пенсії.


Тож група народних обранців розробила проект «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (№7453), повідомляє «Закон і Бізнес».

Він передбачає можливість виключення періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час дії воєнного стану та упродовж 3 місяців після його завершення. Відповідні зміни вносяться до порядку визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії (ст.40 закону).

Нагадаємо, що наразі у цій статі застережено право особи, яка звернулася за призначенням пенсії, виключити з розрахунку певні періоди (до 60 календарних місяців страхового стажу), незалежно від перерв, а також періоди строкової військової служби, навчання, догляду за особою з інвалідністю, пенсіонером або дитиною до 3-х років, час карантину (з місяця запровадження у 2020 році та 6 місяців після його завершення).

Якщо парламент підтримає такий проект, у перелік додадуть і період воєнного стану плюс 3 місяці після його скасування.

Втім, у будь-якому разі період, за який враховується заробітна плата, не може бути меншим, ніж 60 календарних місяців (крім випадків, коли загальний стаж одразу є меншим за 5 років).

Закон і Бізнес