Закон і Бізнес


Як зменшити навантаження у деяких судах — пропозиції від РСУ


Богдан Моніч навів дані, в яких судах наразі шалене навантаження.

10.06.2022 14:27
4383

Рада суддів запропонує Голові Верховного Суду заповнити вакансії у найбільш навантажених судах шляхом тимчасового переведення суддів. Однак, мінімум половину місць слід залишити для майбутніх конкурсів.


Якогось конкретного переліку судів, які потребують першочергової уваги, РСУ не наводитиме. «Це вже буде дискреція Голови ВС, яку кількість судів і посад у них він визначить», — пояснив голова РСУ Богдан Моніч під час чергового засідання ради, повідомляє «Закон і Бізнес».

«У нас є цілий ряд судів, які працюють із шаленим надмірним навантаженням», — зауважив голова РСУ. Така ситуація виникла через те, що роками накопичується проблема із призначенням нових суддів, зокрема, через тривалу відсутність Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Так, наприклад, за даними 2021 року, на одного суддю Печерського районного суду м.Києва надійшло 3589 справ, Київського районного суду м.Харкова — 2864,  Київського районного суду м.Одеси — 1907, Шевченківського районного суду м.Києва — 1815. «Яка може бути довіра до суду, якщо суддя має розглядати нтаку колосальну кількість справ», — задав риторичне питання Б.Моніч.

У той же час, за його словами, є суди, де навантаження було у рази менше. Наприклад, у Новодністровському райсуді Чернівецької області на одного суддю припало 260 справ за рік.

У І кварталі цього року лідером за навантаженням став Рівненський окружний адміністративний суд — 680 справ.

З огляду на те, що наразі повноваження з переведення суддів передані Голові Верховного Суду, РСУ вирішила звернутися із пропозицією поширити цю процедуру на всіх суддів після того, як буде вирішено питання із працевлаштування суддів, які переїхали з тимчасово окупованих територій.

До речі, це ж питання порушувалося й під час онлайн-зустрічі Голови ВС Всеволода Князєва із суддями низки областей.

Крім того, РСУ рекомендуватиме зборам суддів інформувати Голову ВС про те, скільки реально людей вони можуть прийняти та розмістити. Адже це пов’язано з вільними місцями у приміщенні, а також працевлаштуванням додаткової кількості помічників, секретарів для цих суддів й, власне, обсягів передбачених видатків на ці суди.

Як можна зрозуміти із перебігу обговорення, до уваги також може братися наявність у судді, якого відряджатимуть до іншого міста, свого житла на новому місці.

РАДА СУДДІВ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10 червня 2022 року   м. Київ  №18

Заслухавши та обговоривши інформацію голови Ради суддів Моніча Б.С. щодо необхідності подолання різного рівня судового навантаження у найбільш завантажених судах України, відповідно до ч.8 ст.33 Закону «Про судоустрій і статус суддів», Положення про Раду суддів України, затвердженого рішенням позачергового Х з’їзду суддів України 16 вересня 2010 року (з подальшими змінами), Рада суддів

в и р і ш и л а:

1. Інформацію голови РСУ Моніча Б.С.щодо необхідності подолання різного рівня судового навантаження у найбільш завантажених судах України взяти до відома.

2. Звернутися до Голови Верховного Суду з пропозицією після завершення процедури відряджень для суддів з тимчасово окупованих територій оголосити процедуру відрядження суддів для всіх суддів з метою подолання різного рівня судового навантаження у найбільш завантажених судах України.

3. При визначенні кількості посад суддів, на які оголошувати процедуру відрядження, виходити з того, що загальна чисельність таких посад не може перевищувати 50% вакантних посад суддів, визначених наказами ДСАУ.

4. Рекомендувати зборам суддів відповідних судів інформувати Голову ВС про реальну кількість суддів, яких можливо розмістити в суді з урахуванням стану матеріально-технічного забезпечення суду (наявність службових кабінетів, залів судових засідань, оргтехніки тощо).

Голова                Б.Моніч

Закон і Бізнес