Закон і Бізнес


Навіщо різко підвищили облікову ставку пояснили в НБУ


.

10.06.2022 09:14
2003

Підвищення облікової ставки Національним банком України минулого четверга одразу на 15 в.п. до 25% очікувано викликало жваві дискусії.


Це рішення регулятора прокоментував директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський, передає «Закон і Бізнес».

Чиновник переконує, що без підвищення винагороди за утримання гривні існував постійний канал відпливу гривні у валюту. І цей канал лише набирав сили. Це в підсумку призвело б до необхідності покриття ще більшого попиту на валюту з міжнародних резервів України. Але вони є величиною скінченною.

Підвищення облікової ставки, здійснене саме в розмірі, що перекриває очікувану інфляцію, вирішує кілька завдань:

- зменшення каналу відпливу гривневої маси у валюту;

- збільшення часу, упродовж якого економіка може протриматися за рахунок міжнародних резервів, доки не відновляться можливості для експорту;

- утримання курсової стабільності й зниження у такий спосіб тиску на ціни;

- збереження довіри до гривні. Наявність власної стійкої валюти – величезна перевага не лише у війні, а й під час мирного відновлення.

І головне, вважає В.Лепушинський, все це відвертає загрозу валютної кризи, наслідки останньої з них у 2014-2015 роках все ще живі в пам’яті.  Саме тоді в НБУ вичерпалися міжнародні резерви і перехід до плавання курсу відбувався стихійно, що призвело до болісного обвалу курсу.

Закон і Бізнес