Закон і Бізнес


Що таке мстивий туризм і яка від нього шкода історичним пам’ятникам


Збудовані на початку XVIII століття Іспанські сходи вважаються однією з найвідоміших споруд пізнього римського бароко.

09.06.2022 16:49
2125

Історичні споруди у Римі та інших італійських містах потерпають від туристів. Влада пов’язує це з «мстивим туризмом», що виник як реакція на зняття ковідних обмежень.


Так, на початку червня американська пара скочувала вниз мармуровими щаблями Іспанських сходів взяті напрокат самокати, пише «Закон і Бізнес» з посиланням на Бі-Бі-Сі.

Відео цієї події, зняте перехожим, з’явилось у соцмережах, а потім на місцевих телеканалах. Зокрема, зафіксовано, що на середині сходів жінка випустила свій скутер із рук, і той покотився донизу.

За допомогою камер спостереження поліція знайшла порушників та оштрафувала кожного на 400 євро. Хоча влада оцінила завдані знаменитим сходам збитки у 25 тис. євро.

За три тижні до цього камери відеоспостереження зафіксували інший інцидент: посеред ночі сходами з’їжджає автомобіль «Мазераті». За інформацією поліції, після цього на кількох щаблях з’явилися тріщини, а ще від одного відколовся фрагмент.

Туриста із Саудівської Аравії, який орендував автомобіль, пізніше затримали в аеропорту. Йому висунуто звинувачення у завданні серйозних пошкоджень історичній спадщині.

У 2015—2016 рр. сходи зі 135 щаблями були відреставровані завдяки пожертвуванню в 1,5 млн євро. З 2018 року місцева влада заборонила сидіти на них, щоб мінімізувати шкоду від повсякденного туризму.

Але не тільки Іспанські сходи страждають від туристів-вандалів, що повернулися. Так, у квітні турист з Аргентини, порушуючи жорстку заборону на польоти в центрі Риму, запустив квадрокоптер над площею Венеції. Апарат втратив управління й розбився об будівлю XV століття, а поліція збирала його уламки.

Схожий інцидент стався в Пізі: запущений туристами з Мексики дрон врізався у знамениту башту.

Після закінчення пандемії та зняття пов’язаних з нею обмежень на поїздки перед владою Риму та інших історичних міст Італії виникла дилема: вони й раді поверненню туристів, але переймається збереженням пам’яток архітектури.

Нинішнього року туристи, яким довелося відкласти плани на час пандемії, повернулися до Риму майже в колишніх кількостях, а це близько 10 млн. на рік.

Експерти індустрії відзначають поява феномену, що отримав назву revenge tourism — «мстивий туризм». Слово «мстивий», утім, не означає руйнівних намірів: суть феномену в тому, що багато туристів скучили за сильними відчуттями і, щоб заповнити вимушену перерву, намагаються отримати від поїздки максимум задоволення, часом починаючи поводитися безрозсудно.

Закон і Бізнес