Закон і Бізнес


Позичальникам пробачать відсотки за кредитом, якщо їх майно знищено — проект


Так, наприклад, виглядає кладовище машин у Бучі, що на Київщині.

08.06.2022 10:09
1964

Ще у березні Верховна Рада полегшила життя украинцям, звільнивши їх від сплати пені та штрафів за простроченими кредитами на час війни. Втім, не подумала про сплату відсотків.


Аби виправити цю ситуацію, група нардепів зареєструвала проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, які втратили майно у зв’язку з веденням бойових дій» (№7437), повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначають автори документу, наразі позичальники зобов’язані виплати всі нараховані проценти, а після закінчення 30-денного строку з дня припинення або скасування воєнного стану за їх несплату позичальників може бути притягнено ще й до юридичної відповідальності. Тобто нараховані пені та штрафи за невиконання умов кредитного договору.

На думку нардепів, буде справедливо, аби упродовж періоду воєнного, надзвичайного стану та у 30-денний строк після його скасування заборонити банкам нараховувати проценти за договором про споживчий кредит для придбання нерухомого майна або транспортних засобів, якщо вони знищені, пошкоджені або залишилися на тимчасово неконтрольованій українською владою території.

Більше того, проект застерігає банки й від спроб перенести сплату відсотків за цей період на мирний час. А ті, що вже сплачені, рекомендувати фінансовим установам зарахувати як сплату тіла кредиту.

Тобто, від погашення основного боргу за кредитом, отриманим для придбання майна, якого вже немає або яке не підлягає ремонту, цей проект не врятує.

Закон і Бізнес