Закон і Бізнес


Як отримати технічний запис судового засідання — нововведення від ДСАУ


Тепер із технічним записом судового засідання можна буде ознайомитися тільки сплативши судовий збір.

06.06.2022 14:11
12761

Дублювати запис судового засідання на компакт-диск немає потреби. Тож задля економії державних коштів у Державній судовій адміністрації вирішити відмовитися від такого функціоналу.


Відповідний наказ «Про затвердження Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання» та власне нову Інструкцію підписав голова ДСАУ Олексій Сальніков, інформує «Закон і Бізнес».

Як відомо, фіксація судового засідання передбачена ст.247 Цивільного процесуального кодексу. Зокрема, передбачено, що за заявою будь-кого з учасників справи або за ініціативою суду повне фіксування судового засідання здійснюється за допомогою відеозаписувального технічного засобу (за наявності в суді технічної можливості та за відсутності заперечень з боку будь-кого з учасників процесу). При цьому технічний запис є додатком до протоколу судового засідання, і після його закінчення приєднується до матеріалів справи.

Як пояснюють у ДСАУ, «відмова від записів судового засідання на компакт-диски свідчить про вдосконалення технологічних процесів та оптимізацію видатків державного бюджету, який закладається для органів судової влади». Адже запроваджений новий функціонал, що використовується підсистемою відеоконференцзв’язку та дозволяє позбутися записів архівних копій на компакт-диски.

«Технічний запис судового засідання автоматично зберігається в централізованому файловому сховищі, що використовується підсистемою відеоконференцзв’язку. Тому немає сенсу дублювати запис на компакт-диск, якщо він автоматично записується технічними засобами суду», — зауважив очільник відомства. За його словами, таке нововведення дозволить економити близько 20 млн грн.

Також нові нормативні документи врегульовують питання доступу до записів судового засідання. Отримати такий запис можна буде тільки після сплати судового збору, який наразі становить 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (до 30.06.2022 — 74,43 грн. згідно з п.4 ч.4 ст4 закону «Про судовий збір).

Після цього, якщо учасник справи зареєстрований в ЄСІТС, йому нададуть доступ до запису судового засідання в «Електронному кабінеті» користувача. Якщо ні — надатуть запис на оптичному диску у вигляді файлу, попередньо скопіювавши його із підсистеми відеоконференцзв’язку чи з іншого цифрового носія, на якому в суді зберігається відповідний запис судового засідання.

У випадку сплати судового збору безпосередньо в «Електронному
кабінеті» (за доступності відповідного функціоналу) учаснику справи автоматично надаватиметься доступ для скачування запису судового засідання в «Електронному кабінеті».

Закон і Бізнес