Закон і Бізнес


Суди, пов’язані із війною, просять транслювати наживо


Перший суд над російським військовим у Солом’янському райсуді Києва транслювався онлайн.

06.06.2022 11:42
3189

В усіх можливих випадках у справах, пов’язаних із війною, судді України мають ухвалювати рішення про здійснення трансляції судових засідань на офіційному YouTube-каналі та веб-порталі «Судова влада України».


З проханням забезпечити гласність судових процесів, пов’язаних із війною Росії проти України звернулися громадські організації, передає «Закон і Бізнес».

Підписантами виступили:

ГО “Вектор прав людини”

ГО Київський освітній центр “Простір толерантності”

ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини»

Центр прав людини ZMINA

Український Рух Пацифістів

Міжнародне товариство прав людини – Українська Секція

ГО “Медійна ініціатива за права людини”

Правозахисний центр Дія

Адвокатська Дорадча Група

Важливою є злагоджена робота комунікаційних команд судів для вчасного анонсування здійснення трансляцій та висвітлення судового розгляду судових справ, пов’язаних з війною, на інформаційних майданчиках судів.

Органи судової влади та самоврядування закликали підтримувати й надалі розвивати використання судами механізму судових трансляцій судових засідань технічними засобами судів.

Правозахисники нагадали, що механізм судових трансляцій технічними засобами судів був започаткований 7 років тому. Створення та розробка механізму відбувалась представниками громадянського суспільства у співпраці з Радою суддів України та пресслужбою Ради суддів України.

Статтею 129 Конституції України гласність судового процесу визначено одним із основних засад судочинства в Україні. Гласність судового процесу, що полягає у можливості вільного доступу до судового засідання з розгляду справи для всіх заінтересованих осіб, можна розглядати як невід’ємний елемент концепції верховенства права. Більше того, відкритість судових засідань через форму трансляцій у мережі Інтернет та шляхом забезпечення доступу представників ЗМІ до зали судового засідання є забезпечення права на справедливий суд і відповідає положенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Відповідно до закону України «Про судоустрій і статус суддів» трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Якщо всі учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов’язковому порядку. Відповідно до норм процесуального законодавства суддя також може ухвалити рішення про розгляд судової справи у закритому судовому засіданні тоді трансляція здійснюватися не може. У випадку проведення відкритого судового розгляду суддя також має зважати на суспільний інтерес судової справи, під час вирішення питання про здійснення трансляції. Зокрема, відповідно до законодавства предметом суспільного інтересу вважається інформація про порушення прав людини, загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України.

Закон і Бізнес