Закон і Бізнес


Соцмережам залишили право цензурувати контент — ВС США


За це рішення проголосувало 5 суддів Верховного суду США

01.06.2022 09:39
2426

Держава не повинна контролювати свободу слова у принципі. Але власники соціальних мереж можуть вводити обмеження для користувачів, якщо їх не влаштовують деякі висловлювання.


Верховний суд США визнав неконституційним закон штату Техас, який заборонив соцмережам банити користувачів з огляду на їхній світогляд, повідомляє «Закон і Бізнес» із посиланням на «Голос Америки».

Цей закон був прийнятий у вересні 2021 року. Американські консерватори довгий час звинувачують технологічні компанії у перешкоджанні в поширенні поглядів та використовують для цього цензурні механізми. Одним із прикладів називається рішення Твіттера забанити особистий обліковий запис президента-республіканця Дональда Трампа.

Закон заборонив соціальним мережам, в яких налічується понад 50 млн користувачів, цензурувати їх, та надав користувачам та генпрокурору Техасу право подавати судові позови проти компаній — власників соцмереж.

У свою чергу дві організації, що об’єднують IT-компанії — NetChoice і Computer & Communications Industry Association, оскаржили цей закон у ВС. Вони вважають, що він перетворить соціальні мережі на «притулок найбільш диких думок» та порушить права компаній на свободу слова, включаючи право проводити незалежну редакційну політику.

Крім того, вони заявили, що техаський закон де-факто дозволяє державі контролювати право на свободу слова, а скасування редакційного контролю «змусить платформи поширювати будь-які спірні твердження, включаючи пронацистські погляди або вихваляння тероризму.

ВС США став на бік IT-компаній більшістю лише в один голос. Тим самим соцмережам залишили право на свій розсуд фільтрувати вміст акаунтів залежно від редакційної політики.

Закон і Бізнес