Закон і Бізнес


4 критерії обрання VPN назвали у Держспецзв’язку


.

30.05.2022 12:17
2645

Аби уникнути слідкування та обійти обмеження, запроваджені на тимчасово окупованих територіях, українським користувачам, яких під’єднали до російських мереж, радять використовувати VPN-сервіси.


Критерії вибору сервісу надали у Держспецзв’язку, передає «Закон і Бізнес».

VPN-сервіси дозволяють користуватися ресурсами, доступ до яких заборонено за географічним принципом або на підставі рішень органів влади. Завдяки VPN можна вільно відвідувати заблоковані сайти, достатньо лише вибрати та завантажити додаток на свій комп'ютер або мобільний пристрій.

У Держспецзв’язку радять користуватися VPN:

- аби захистити свої дані при використанні відкритих мереж Wi-Fi;

- коли необхідний захищений доступ до інтернет-мережі та систем під час організації віддаленої роботи;

- щоб захистити себе від вебсайтів, програм і сервісів, які хочуть відстежувати ваші дії;

- щоб оператор або провайдер не міг відслідковувати ваших дій в інтернеті.

- щоб отримати доступ до заблокованих окупантом інформаційних ресурсів.

При виборі платного VPN у відомстві радять звертати увагу на такі критерії:

1. Захист. Краще обрати VPN, в якому є шифрування військового класу (наприклад, AES-256), асортимент протоколів безпеки (OpenVPN, L2TP, IKEv2, WireGuard та інші), захист від витоків через DNS, технологія TrustedServer, яка видаляє всі ваші дані при кожному перезапуску, та функцію автоматичного аварійного відключення (kill switch).

2. Підтримка операційних систем. Переконайтесь, що VPN підтримує операційні системи, якими ви користуєтесь: Android, iOS, Windows та інші потрібного покоління.

3. Кількість одночасних активних пристроїв. Головне, щоб вам вистачило.

4. Вартість. VPN бувають платні та безкоштовні. Платні можуть мати кращий рівень захисту, вищу швидкість з’єднання, підтримку більшої кількості операційних систем.

Якщо користуєтесь безплатним VPN, перевірте репутацію сервісу у пошуковику – чи не було фактів витоку або продажу даних користувача. Не використовуйте російські VPN. Вони можуть надсилати дані російським спецслужбам.

Деякі VPN-програми при завантаженні можуть необґрунтовано запитувати доступ до даних користувачів. Насторожити повинні ті, які запитують доступ до особистих даних, запис на зовнішніх накопичувачах, зміну системних налаштувань, управління локальними файлами, доступ до журналів дзвінків.

Для забезпечення стабільного та безпечного з'єднання у Держспецзв’язку рекомендують користуватися платними VPN-сервісами. Обов’язково завантажувати додатки VPN-сервісів з офіційних сайтів, дотримуючись усіх ліцензій та рекомендацій постачальника. А от застосунки, які користувач встановлює не через офіційні вебресурси, можуть у своєму коді містити вразливості, які дозволять деанонімізувати користувача.

З технічного боку VPN  (Virtual Private Network) – це віртуальна приватна мережа, яка забезпечує шифрування трафіку між клієнтом та VPN-сервером і зміну IP-адреси. При підключенні до VPN створюється захищений канал між комп'ютером користувача і VPN-сервером. Дані в ньому надійно зашифровані: ваш інтернет-провайдер не дізнається вашої локації та вебресурсів, які ви відвідали.

Оновлена IP-адреса зазвичай створюється з іншого міста або країни. Наприклад, ви можете увійти в систему з Києва, перебуваючи в Україні, але ваша IP-адреса буде вказувати, що ви, наприклад, у Лондоні, Великій Британії.

Закон і Бізнес