Закон і Бізнес


Дозвіл на розробку проекту землевідведення слід надавати всім, хто звернувся — ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

30.05.2022 10:25
2142

Перелік підстав для відмови в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, передбачених ч.7 ст.118 ЗК, є вичерпним.


Про це нагадав Касаційний адміністративний суд, переглядаючи справу № 154/3345/16, інформує «Закон і Бізнес».

Дві особи претендували на приватизацію однієї ділянки. Міська рада надала дозвіл особі, яка звернулася першою. Підставою для відмови другій особі стали рекомендації постійної депутатської комісії міської ради, суть яких полягала в тому, аби надавати ділянки згідно зі списком черговості.

Другий претендент оскаржив це рішення. Суди першої та апеляційної інстанцій розійшлися в оцінці правомірності такого підходу органу місцевого самоврядування, повідомляє прес-служба ВС.

Своєю чергою Касаційний адміністративний суд у постанові від 18.05.2022 звернув увагу, що підставою відмови в наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Також колегія КАС вказала на сталу правову позицію про те, що чинним законодавством не передбачено право органів місцевого самоврядування відступати від положень ст.118 ЗК. Зокрема, не передбачена можливість відмовити в наданні дозволу на розробку проекту землеустрою у зв’язку з відведенням ділянки іншій особі.

Суть цього висновку зводиться до того, що дозвіл на розробку проекту землевідведення треба надавати всім, хто звернувся. Як наслідок, проект можуть розробляти одночасно кілька замовників, а хто з них отримає ділянку – визначатиметься на стадії затвердження проекту та надання її у власність.

Отже, КАС залишив у силі рішення суду першої інстанції про задоволення позову. Адже рекомендація постійної депутатської комісії міської ради не є підставою для відмови в наданні дозволу на розробку проекту землеустрою, вичерпний перелік яких наведено у ч.7 ст.118 ЗК.

Закон і Бізнес