Закон і Бізнес


ЕР відбиратиме кандидатів до ВРП у таємному режимі: які це може мати наслідки


Яка саме інформація, озвучена під час співбесіди, може загрожувати здоров’ю кандидата, члени ЕР не уточнили.

27.05.2022 11:02
2420

Пославшись на воєнний стан та необхідність забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у співбесідах, етична рада вирішила припинити трансляцію співбесід з кандидатами.


Як озвучив головуючий Лев Кишакевич, ЕР «уважає своїм обов’язком не ставити під загрозу життя та здоров’я людей», повідомляє «Закон і Бізнес»

Він запевнив, що записи співбесід з кандидатами до Вищої ради правосуддя будуть оприлюднені після завершення воєнного стану. Після чого трансляція співбесід із кандидатами за парламентською квотою була припинена.

Як повідомляв «ЗіБ», сьогодні члени ЕР мали поспілкуватися із Оленою Заічко, В’ячеславом Тальком, Романом Яроменком та В’ячеславом Тиховлісом (співбесіда останнього свого часу була відкладена).

Утім, рішення ЕР утаємничити зміст співбесіди дещо суперечить закону «Про Вищу раду правосуддя», який передбачає публічність інформації про кандидатів до складу ВРП. Адже тепер суб’єкт призначення позбавлений можливості дізнатися, які ж саме питання ставилися кандидатам та як вони на них відповідали, а також унеможливлюється порівняння відповідей та оцінок самої ЕР.

Та й громадськість не зможе проконтролювати, наскільки правдиву інформацію озвучив кандидат, аби вчасно, тобто до обрання, викрити їх у недоброчесності. Відповідно, сам відбір перетворюється на кулуарний, а ті кандидати, чиї співбесіди проходили раніше і наразі розміщені у відкритому доступі, можуть стверджувати про нерівні умови відбору. Й у разі їх не включення до списку, який ЕР подасть суб’єкту призначення, матимуть усі підстави для судового оскарження.

Тож єдиний логічний вихід за таких умов — обирати членів ВРП вже після оприлюднення цих записів, тобто завершення воєнного стану.

Закон і Бізнес