Закон і Бізнес


Чи може суд зупинити продаж майна шляхом забезпечення скарги на виконавця — позиція ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

26.05.2022 09:43
2237

Суд не наділений повноваженнями вирішувати питання щодо забезпечення скарги на дії, рішення виконавця шляхом зупинення реалізації майна, оскільки це належить виключно до компетенції виконавця.


Такого висновку дійшла об’єднана палата Касаційного цивільного суду, розглядаючи справу №752/26606/18, інформує «Закон і Бізнес».

При цьому ОП КЦС наголосила, що у касаційному порядку підлягає оскарженню ухвала суду першої інстанції, після її перегляду в апеляційному порядку, та рішення апеляційного суду, якими вирішено питання щодо забезпечення скарги на дії державного/ приватного виконавців, якщо таке клопотання розглянуто судами по суті як забезпечення позову.

Ця та інші справи увійшли до огляду практики  об’єднаної палати КЦС за минулий рік. Зокрема до нього увійшли справи, що стосуються житлових, сімейних, спадкових правовідносин, а також які виникають із питань щодо відшкодування шкоди тощо.

Серед правових висновків, містяться, зокрема, такі:

виручені кошти від продажу нерухомого майна не є видом заробітку (доходу), з якого можуть стягуватися аліментні платежі, а є грошовим еквівалентом вартості майна, що належав власнику до продажу;

під час примусового виконання судового рішення боржник не може пред’являти позов про зняття арешту з майна, оскільки має право на оскарження дій державного виконавця в порядку, передбаченому розд.VII ЦПК. Якщо суд помилково прийняв позов до розгляду, під час судового розгляду він має закрити провадження з підстави, передбаченої п.1 ч.1 ст.255 ЦПК;

на підставі чинного на час вступу особи до ВНЗ законодавства про освіту, яке передбачало обов’язок відпрацювати за направленням, заклад освіти, у разі відмови від такого відпрацювання, може стягнути з неї всі витрати на освіту, зокрема і виплати академічної стипендії;

ухвала суду про відмову у прийняті заяви про збільшення позовних вимог може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

Закон і Бізнес