Закон і Бізнес


З доходів суддів та високооплачуваних працівників стягнуть додатковий податок — проект


Чим вищі доходи, тим більше можливостей наповнити бюджет, вважають нардепи.

26.05.2022 10:42
111700

В умовах воєнного стану державної підтримки потребують як працівники, так і роботодавці. Як варіант, нардепи пропонують, аби з одних стягували менший податок, а другі зекономили на ЄСВ.


Такі пропозиції містить проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (№7406), повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначають автори проекту, чинне податкове навантаження змушує сьогодні роботодавців, зокрема, скорочувати персонал та/або робочий час та відмовлятися від найму нових працівників. Це, своєю чергою, гальмує економіку і зменшує можливості для її відновлення.

Нардепи вважають, що за таких умов слід запровадити прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб та бази ЄСВ. Так, для тих працівників, які отримують менше 5 мінімальних заробітних плат за календарний місяць (наразі це 32,5 тис. грн.) і податок і ЄСВ зменшать удвічі — до 9 та 11% відповідно.

Ті, чиї доходи за місяць вкладатимуться у діапазон від 5 до 10 мінімальних зарплат (32,5—65,0 тис. грн.) теж сплачуватимуть дещо менше податку: 2925 грн. + 18% від суми, що перевищує 32,5 тис. грн. Так само меншою буде і загальна сума ЄСВ: 3575 грн. + 22% від суми, що перевищує 32,5 тис. грн. Тобто, як бачимо, у цьому діапазоні ставки збережені на чинному рівні.

Натомість з тих, хто отримує понад 10 мінімальних зарплат (65,0 тис. грн.), податок, навпаки, утримуватиметься у більшому розмірі: 25 і 29%  від суми, що перевищує 65,0 тис. грн., відповідно. У цей діапазон потрапляють, зокрема, судді та інші високооплачувані державні службовці правоохоронної сфери, чиї оклади визначені на законодавчому рівні.

У разі, якщо парламент підтримає цю ідею, нові ставки діятимуть з 1.07.2022 та до завершення дії воєнного стану. Втім, у Міністерстві фінансів уже закликають відмовитися й від раніше наданих послаблень, аби наповнити державний бюджет.

Закон і Бізнес