Закон і Бізнес


Субсидіарна відповідальність: що має довести ліквідатор — позиція ВС


Те, який тягар відповідальності за борги підприємства можна покласти на керівника, залежить від доказів, що має зібрати та надати суду ліквідатор.

24.05.2022 14:55
3967

Для застосування інституту субсидіарної відповідальності ліквідатору необхідно встановити причинно-наслідковий зв'язок між діями директора та засновників банкрута і настанням негативних для кредиторів наслідків.


На це звернув увагу Касаційний господарський суд у справі №25/62/09, повідомляє «Закон і Бізнес».

У цій справі КГС наголосив, що відсутність (ненадання) належних доказів на підтвердження елементів/ складових об'єктивної сторони порушення, тобто дій/бездіяльності конкретної особи (суб'єкта) відповідальності, що вказують на доведення до банкрутства, спростовує існування об'єктивної сторони порушення з доведення до банкрутства (банкрутства). Відповідно, це позбавляє суд підстав визначити суб'єктів відповідальності, встановити вину в діях/бездіяльності цих осіб та покласти субсидіарну відповідальність на її суб'єктів.

Натомість ліквідатором не встановлено обставин доведення до банкрутства з огляду на відсутність доказів заволодіння будь-ким із зазначених осіб майном та коштами боржника, прийняття рішень, спрямованих на таке зменшення активів боржника, що призвели до банкрутства. З огляду на це, КГС погодився із висновками судів попередніх інстанцій про відсутність підстав для покладення на керівника та засновників банкрута субсидіарної відповідальності за зобов'язаннями боржника.

Також в огляді, що оприлюднений ВС, містяться й інші приклади практики застосування норм про субсидіарну відповідальність у справах про банкрутство.

Закон і Бізнес