Закон і Бізнес


«Зелена кімната» в суді: як організувати та послуговуватися нею — рекомендації


Спеціально облаштована зала судових засідань для розгляду справ за участю дітей у Бахмацькому районному суді Чернігівської області.

24.05.2022 14:22
5106

Плануючи допит дитини, суддям слід подбати про те, щоб вона не чекала надто довго на початок судового засідання. Адже сама обстановка в суді може бути стресом для дитини.


Цю та інші поради містять Методичні рекомендації для суддів щодо організації роботи з дітьми за методикою «Зелена кімната», повідомляє «Закон і Бізнес».

Цей посібник розроблено Національною школою суддів України спільно з експертами представництва дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ). Рекомендації покликані надати суддям розуміння організації та побудови допиту дитини, що базується на основних принципах верховенства права та правосуддя, дружнього до дитини, участі у забезпеченні її найкращих інтересів, гідності, недопущення дискримінації тощо.

Як зазначено у посібнику, в справах, доведених до суду, діти найчастіше ставали жертвами злочинів проти власності (701 випадок), проти життя і здоров’я (383), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (240).

Окремий розділ рекомендацій присвячений організації та проведенню допиту, дружнього до дитини та сутності методики «Зелена кімната». Цим словосполученням позначається система заходів для забезпечення прав і свобод дитини в ході слідчих та процесуальних дій через створення сучасних умов та впровадження європейських стандартів у спілкуванні офіцерів поліції з дитиною, що стала свідком, постраждала від злочину або перебуває у конфлікті із законом. Такий підхід використовується у багатьох країнах світу, зокрема Німеччині, Польщі, Естонії, Грузії тощо.

У посібнику наведена характеристика психологічних особливостей дітей різного віку, які необхідно враховувати під час допиту, а також психологічні особливості дітей, які постраждали від кримінальних правопорушень. Крім того, містяться рекомендації щодо облаштування місця проведення допиту дитини суддею.

Ознайомитись з методичними рекомендаціями можна за посиланням.