Закон і Бізнес


Чи має суд встановлювати наявність у позичальника іншого житла — думка ВС


Хронологія законодавчих новел щодо регулювання кредитних правовідносин у 2014—2022 рр.

24.05.2022 11:04
2469

Використання інформації з відкритих реєстрів (ДРРП, Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, ЄДРСР та ін.) не є отриманням нових доказів.


На таку позицію вищої інстанції звернула увагу суддя Касаційного цивільного суду Ольга Ступак, інформує «Закон і Бізнес».

Також під час семінару, організованому Національною школою суддів, вона розповіла про законодавчі новели щодо регулювання кредитних правовідносин протягом 2014—2022 рр. «Незалежно від того, чи учасник справи посилається на ту або іншу норму права, обов’язок суду, — встановивши конкретний характер правовідносин, застосувати відповідну норму, яка їх регулює», — зауважила суддя.

З урахуванням того, що у 2014–2022 рр. прийнято 12 законів, які регулюють кредитні правовідносини, О.Ступак підготувала таблицю (див. презентацію), на якій відображено хронологію їх прийняття.

Зокрема, доповідач торкнулася дії мораторію на стягнення майна, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті. Під час розгляду відповідних справ постало питання, хто має доводити наявність у позичальника або поручителя іншого житла, якщо кредитор не доводить цю обставину і просить розглянути справу за його відсутності.

О.Ступак зауважила, що для правильного застосування норми закону цей факт повинен встановити суд. Вона розповіла про справу, в якій за наявності такого спору суд першої інстанції відмовив у зверненні стягнення на предмет іпотеки. Натомість апеляційний суд, врахувавши інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, встановив, що у власності боржниці є й інше житло, звернув стягнення на предмет іпотеки.

В касаційній скарзі відповідач посилався на те, що апеляційний суд використав новий доказ. «Ми оцінили це як те, що суд виконав свій обов’язок щодо встановлення обставин справи, які мають істотне значення для правильного вирішення справи, використавши інформацію з відкритого реєстру, і погодилися з рішенням апеляційного суду», — сказала доповідачка.

Закон і Бізнес