Закон і Бізнес


Як отримати допомогу дитині, яку не утримують батьки


.

20.05.2022 11:31
4829

Дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, призначається та виплачується тимчасова державна допомога.


Умови призначення та перерахунку були відкориговані постановою Кабміну від 03.05.2022 № 531, якою змінили відповідний Порядок, передає «Закон і Бізнес».

Оновлені правила роз’яснили експерти Української гельсінської спілки з прав людини:

Тимчасова допомога призначається з урахуванням матеріального стану сім’ї, в якій виховується дитина, в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Середньомісячним сукупним доходом сім’ї є обчислений у середньому за місяць дохід усіх членів сім’ї, одержаний ними протягом попередніх шести місяців. Попередні шість місяців становлять два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням тимчасової допомоги.

Встановлено, що перерахунок тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, яка виплачувалася у січні – травні 2022 р., проводиться з 1 січня 2022 р. з урахуванням матеріального стану сім’ї, в якій виховується дитина, та виплачується в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, із урахуванням виплачених сум цієї допомоги.

Максимальний розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років становитиме – 2100 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 гривень.

Мінімальний розмір допомоги для дітей віком до 6 років становитиме 1050 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років – 1309 гривень.

Виплачується тимчасова допомога трьома способами:

– Шляхом перерахування коштів одержувачу;

– Через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта» за місцем його проживання;

– Безпосередньо на його особовий рахунок, відкритий в установі уповноваженого банку.

При цьому, умови призначення тимчасової допомоги для дітей віком до 18 рокіd залишаються незмінними:

Відомості про одного з батьків (платника аліментів) внесено до Єдиного реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;

Стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

Місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Щоб отримати тимчасову допомогу, необхідно звернутися до органів соціального захисту населення районних держадміністрацій та надіслати пакет документів або поштою або в електронній формі (через сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Дія»).

Пакет документів повинен містити:

- заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

- копію свідоцтва про народження дитини;

- декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї). При цьому, інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації.

Додатково, залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, подаються такі документи:

– рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;

– довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;

– повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

Заяви з необхідними документами також приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадовими особами центру надання адміністративних послуг, які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження відповідному органу соціального захисту населення.

Виплачується така допомога за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських рад міст обласного значення, районних у містах (у разі їх утворення) рад. У разі неотримання за зареєстрованим місцем проживання заявника тимчасова допомога призначається та виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину.

Закон і Бізнес