Закон і Бізнес


Мобілізовуватимуть добровольців, а тих, хто відмовиться, позбавлять громадянства — проект


Для держави краще, коли армію поповнюватимуть добре вмотивовані, готові фізично і морально до захисту Вітчизни громадяни, переконані нардепи.

20.05.2022 09:53
17290

Громадян, які під час воєнного стану виїхали за кордон та без поважних причин не повернулись протягом 30 днів або які письмово відмовились від мобілізації пропонують позбавляти громадянства.


Такі зміни до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачені законопроектом «Про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації дій в умовах воєнного часу для зміцнення економіки та обороноздатності держави» (№7381), пише «Закон і Бізнес».

Також народні депутати пропонують уточнити, що призивати на військову службу необхідно, «враховуючи передусім, морально-вольові якості кандидата на призов (мобілізацію), письмове підтвердження добровільної готовності зі зброєю в руках захищати Вітчизну». Зрозуміло, що до уваги також братимуться висновки військово-лікарської комісії щодо придатності особи за станом здоров’я.

Відстрочку від призову пропонують надавати особам, які працюють на підприємствах оборонного, агропромислового комплексу, на інших офіційно працюючих підприємствах, або офіційно здійснюють підприємницьку діяльність. До цієї категорії також віднесено й тих, хто офіційно займається волонтерською діяльністю з метою підтримки Збройних сил України та/або постраждалі внаслідок військової агресії, або офіційно здійснюють перевезення гуманітарної допомоги. Тобто фактично мобілізувати можуть або безробітного, або добровольця.

Крім того, передбачено, що підприємства мають виплачувати мобілізованим середню зарплату тільки після отримання відповідної компенсації за рахунок коштів державного бюджету.

Закон і Бізнес