Закон і Бізнес


Наразі в Україні не працює кожен шостий суд — ДСАУ


Будівлю Бородянського районного суду Київської області повністю зруйновано.

18.05.2022 15:48
2610

Станом на 18 травня цього року не здійснює правосуддя 107 апеляційних та місцевих судів. Крім того, зменшуються надходження до спецфонду державного бюджету від сплати судового збору.


Такі цифри наводить Державна судова адміністрація щодо здійснення правосуддя в умовах війни, повідомляє «Закон і Бізнес».

Як інформує прес-служба ДСАУ, пошкодженими або повністю зруйнованими є 67 судів із 777.

Так, 61 приміщення зазнали ушкоджень: вибиті вікна, пошкоджені фасади будівель, відсутнє електропостачання, теплопостачання, пошкоджені стелі, внутрішні двері, зазнали руйнувань внутрішні перегородки між кабінетами, пошкоджені зали судових засідань тощо.

6 приміщень повністю зруйновані. Це будівлі Бородянського районного суду Київської області, Ізюмського міськрайонного суду Харківської області, Харківського апеляційного суду, будівля якого є пам’яткою архітектури місцевого значення, Господарського суду Миколаївської області, Краснолиманського міського суду Донецької області та Донецького апеляційного суду (приміщення в м.Маріуполі).

Станом на 18 травня відновлено здійснення правосуддя 32 судами.

Ще 66 судів знаходилися на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях до 24.02.2022.

Також у ДСАУ відзначають зменшення надходжень від сплати судового збору. Так, середньоденні надходження заплановані в сумі 11,4 млн грн. Натомість на сьогодні вони тримаються на рівні 5,8 млн грн. Це, як відзначають у ДСАУ, покращує ситуацію, але не покриває існуючий дефіцит коштів для забезпечення фінансування судової системи.

Утім, навіть в таких умовах за період з 24 лютого до 18 травня судами ухвалено та надіслано до Єдиного державного реєстру судових рішень понад 1 млн рішень, з них Верховним Судом — майже 23,7 тис., а місцевими загальними судами — близько 634,5 тис. рішень.

Наприклад, 17.05.2022 судами ухвалено та надіслано до ЄДРСР 6715 рішень.

Закон і Бізнес