Закон і Бізнес


Суддя КС складе присягу через півроку після призначення


Фото: ТСН

18.05.2022 15:31
2637

Завтра, 19 травня, складе присягу суддя Конституційного Суду Оксана Грищук, яка була призначена на цю посаду ще 26 листопада 2021 року.


Урочиста церемонія складення присяги відбудеться о 12:00 на спеціальному пленарному засіданні КС, повідомили виданню «Закон і Бізнес» у прес-службі суду.

Нагадаємо, О.Грищук була призначена суддею КС Указом Президента від 26 листопада 2021 року № 596/2021. Але тоді восени Конституційний Суд відмовився приводити її до присяги, ухваливши з цього приводу спеціальну ухвалу про відстрочення.

КСУ виходив з того, що на момент видання Зеленським указу усі шість посад суддів за квотою глави держави були зайняті, і вакансій на які Зеленський міг би їх призначити, не було.

На цих посадах перебували призначені у різний час різними президентами судді Сергій Головатий, Олександр Касмінін, Віктор Колесник, Василь Лемак, Володимир Мойсик, Олександр Тупицький, конституційний термін повноважень яких не закінчився.

По суті, це була демонстрація позиції КС за рішенням Зеленського про усунення Тупицького та Касмініна (обидва ці рішення оспорювалися у Конституційному суді). Тобто КСУ це усунення не визнавало.

Згідно із законом суддя КС набуває повноважень з дня складання присяги на спеціальному пленарному засіданні Суду.

Закон і Бізнес