Закон і Бізнес


Запуску ринку нерухомості бракує одного реєстру


.

13.05.2022 15:32
4417

Хоча нотаріусам відновили доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також існує технічна можливість вчинення нотаріальних дій щодо нерухомості, існує ще одна перешкода запуску ринку.


На цей нюанс звернула увагу Нотаріальна палата України, передає «Закон і Бізнес».

Досить поширеною є ситуація, коли сторони договорів відчуження нерухомого майна не досягають згоди щодо купівлі житла через відсутність можливості зняти з реєстрації місця проживання зареєстрованих в ньому осіб до укладення такого правочину.

На даний час на всій території України закритий доступ до Єдиного державного демографічного реєстру та зупинене декларування (реєстрація) місця перебування чи місця проживання осіб.

Тому Нотаріальна палата України звернулася із проханнями:

– до Державної міграційної служби України – в максимально стислі терміни відновити роботу Єдиного державного демографічного реєстру на неокупованих територіях та на територіях, де не ведуться активні бойові дії;

– до Міністерства цифрової трансформації України – в максимально стислі терміни відновити можливість декларування (реєстрації) місця перебування чи місця проживання фізичних осіб.

В НПУ переконані: належна робота ринку нерухомості – необхідна складова відновлення економіки України та реалізації майнових прав громадян.

Закон і Бізнес