Закон і Бізнес


Територіальна підсудність: як дізнатися, які суди працюють — перелік


.

12.05.2022 14:44
8845

Для того, аби знати, до якого суду звертатись за захистом своїх справ, наразі можна скористатись інтерактивними картами, що періодично публікуються Верховним Судом.


З Переліком судів, територіальну підсудність яких було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану можна ознайомитися на сайті ВС або на інтерактивній карті, повідомляє «Закон і Бізнес». Також на цьому ресурсі можна дізнатися про Перелік судів, територіальну підсудність яких відновлено.

Як нагадують у Сьомому апеляційному адміністративному суді, Кодекс адміністративного судочинства у ст.19 визначає правила територіальної підсудності. Зокрема встановлено, що адміністративні справи вирішуються судом за місцезнаходженням відповідача.

Питання територіальної підсудності наразі є досить актуальним, адже з 24 лютого 2022 року у нашій країні оголошено воєнний стан, який триває й нині. Втім, навіть за умов воєнного стану правосуддя здійснюється лише судами, що створені відповідно до Конституції, скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

На жаль, через війну десятки судів у різних областях України, де ведуться бойові дії, вимушено припинили роботу. Однак задля забезпечення безперервної роботи судів та розгляду судових справ законодавцем прийнято ряд нормативних актів, що регулюють таку ситуацію.

Зокрема, Верховна Рада 3.03.2022 внесла зміни до Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо зміни підсудності судів».

У новій редакції ч.7 ст.147 Закону передбачено можливість забезпечення належного функціонування судової влади у випадку виникнення надзвичайних обставин. Зокрема, у разі неможливості здійснення судом правосуддя може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді. Рішення про зміну підсудності ухвалюється Вищою радою правосуддя за поданням Голови Верховного Суду, а у разі неможливості здійснення ВРП своїх повноважень (наразі Рада є неповноважною через неповний склад. — Прим. ред.) — за розпорядженням Голови ВС.

Внаслідок зміни підсудності справи передаються до суду, який найбільш територіально наближений до того суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду.

Наразі Головою ВС видано вже понад 15 розпоряджень про зміну територіальної підсудності судових справ судів у Харківській, Донецькій, Луганській, Херсонській, Чернігівській, Житомирській, Запорізькій, Київській та інших областях. При цьому станом на 10.5.2022 відновлена підсудність 32 судів.

У 7 ААС підкреслюють, що суди — це об’єкти критичної інфраструктури, а отже здійснення судочинства в нашій державі не припиняється і право громадян на судовий захист не може бути обмежено.

Закон і Бізнес