Закон і Бізнес


У ВР взялися за автономери. Погрожують позбавленням прав


За 3D-номери каратимуть штрафом.

11.05.2022 18:44
2994

Схоже, однією із ключових проблем в Україні сьогодні є неможливість ідентифікувати транспортні засоби на дорозі за державними номерними знаками. Адже водії їх приховують, ставлять під незручним кутом або взагалі використовують фейкові автономери.


Група народних депутатів зареєструвала 10 травня проект Закону №7365 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення порядку встановлення та використання номерних знаків транспортних засобів».

Документом пропонується виокремити порушення порядку встановлення та використання номерних знаків транспортних засобів в самостійну загальну норму адміністративно-караних діянь, які каратимуться штрафом від п’ятдесяти до двусот НМДГ, а в разі повторності – також позбавленням права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців.

Автори законодавчої ініціативи нарікають, що останнім часом спостерігається негативна тенденція керування водіями транспортними засобами із навмисним маскуванням або приховуванням номерних знаків. Так розповсюдженим є покриття номерних знаків світловідбивними плівками, лаками, прозорими наліпками, що закривають один або декілька символів номерного знаку. В Інтернеті можна придбати різноманітні засоби, що підміняють у русі номерні знаки (так звані перевертні) або створюють ефект «випадкового» закриття символів керованими муляжами листків. А окремі водії розміщують номерні знаки під певним кутом, що унеможливлює їх зчитування під час автоматичної фіксації правопорушення за перевищення швидкості руху.

Ще однією проблемою називається керування транспортними засобами у яких взагалі відсутні номерні знаки, або номерні знаки розміщенні не у встановлених місцях. Розповсюдженою негативною практикою є відсутність переднього номерного знаку, особливо у власників спортивних автомобілів. Так само не рідкими є випадки виготовлення та використання номерних знаків, що не відповідають встановленим вимогам Міністерства внутрішніх справ. Через Інтернет можна придбати так звані 3D номерні знаки, що виконані із полімерних матеріалів та можуть мати елементи LED підсвічування, що ускладнює візуальне сприйняття вночі.

Депутати переконані, що окремим питанням, що потребує уваги законодавців та нормативно-правового вирішення, є незаконне використання водіями спеціальних номерних знаків (ЗСУ, Нацгвардія, ДСНС, Нацполіції тощо). Законослухняні учасники дорожнього руху намагаються надавати максимальної переваги таким транспортним засобам. І окремі водії використовуючи підроблені спеціальні номерні знаки намагаються скористатись такими перевагами, іноді грубо порушуючи правила дорожнього руху.

Закон і Бізнес