Закон і Бізнес


Етичні пріоритети

Сьогодні стане відомо, чи всі члени ВРП є доброчесними


Для членів ВРП головне, як на їхню доброчесність подивляться іноземні експерти у складі ЕР.

07.05.2022 09:08
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
3465

Сьогодні, 7 травня, етична рада ообговорить та вирішить, чи відповідають діючі члени Вищої ради правосуддя критерію професійної етики та доброчесності. Прикметно, що уперше буде застосована спеціальна процедура для ухвалення таких висновків.


Як повідомляв «Закон і Бізнес», за два дні члени етичної ради провели інтерв'ю з 4 членами ВРП – Віктором Грищуком, Оксаною Блажівською, Віталієм Саліховим та Інною Плахтій. На прохання самих членів ВРП усі співбесіди проходили без зайвих очей.

Засідання, на якому члени ЕР мають винести свій вердикт, поки що заплановано до трансляції на YouTube о 16:00. Проте, враховуючи попередній порядок, не виключено, що обговорення проходитиме також у закритому режимі, а публічними стануть лише голосування за певні висновки.

Причому вперше буде можливість спостерігати за дією процедури прийняття рішень, що передбачена законом саме для ЕР. Відповідно до закону висновок про доброчесність кандидата або члена ВРП приймається більшістю голосів від присутніх членів ради, за умови, що вона підтримана двома голосами іноземних експертів.

За рівності голосів спочатку проводиться повторне голосування, а у разі збереження паритету думка, за яку проголосували хоча б два іноземці, стане вирішальною. Простіше кажучи, доброчесність члена ВРП визначать 3 члени ради з числа міжнародних експертів, якщо їхня думка співпаде, не зважаючи на позицію представників української сторони.

Відповідно до «Прикінцевих та перехідних положень» закону від 14.07.2021 №1635-IX, на підставі негативного висновку ЕР може ухвалити рішення про внесення до відповідного органу, який обрав (призначив) члена ВРП, рекомендацію про його звільнення з підстав, зазначених у пп.3 -5 ч.1 ст.24 закону «Про Вищу раду правосуддя».

З дня внесення такого рішення член ВРП відсторонюється від посади, а його повноваження призупиняються до прийняття рішення органом, який обрав (призначив) цього члена Ради. Така рекомендація має бути розглянута протягом 3 місяців з моменту внесення.

Втім, після того, як у лютому цього року 10 членів ВРП добровільно пішли з посад, Рада втратила кворум і не здійснює повноважень. Отже будь-яких особливих наслідків для системи правосуддя цей факт не матиме значення.

Хіба що кандидатам, які захочуть зайняти спорожнілі крісла в Раді, стане трохи зрозумілішим, чи варто випробовувати долю та змінювати місце роботи.

Закон і Бізнес