Закон і Бізнес


Порушення прав адвокатів у I кварталі 2022 року: статистика


.

05.05.2022 16:18
2286

У січні-березні 2022 року найбільше порушень прав адвокатів зафіксовані у Київській області. РАР Київської області отримала 7 повідомлень про обшуки і затримання адвокатів. У Харкові рада отримала 5 повідомлень, в Одесі – 4.


Дані про діяльність органів адвокатського самоврядування публікує прес-служба НААУ, передає «Закон і Бізнес».

При цьому на Київщині РАР здійснила 14 виїздів на процесуальні дії стосовно адвокатів регіону, оскільки у 7 випадках про обшуки і затримання адвокатів не надходило завчасних повідомлень правоохоронців, що суперечить вимогам закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». За перший квартал в Україні, відповідно до статистики, стався лише один аналогічний випадок несанкціонованого обшуку адвокатів поза столичним регіоном – у Дніпропетровській області.

За перші три місяці поточного року адвокати направили 14 звернень про порушення професійних прав і гарантій. Найбільше їх отримала рада адвокатів Київської області. Аналогічно за цей час Рада адвокатів України отримала 14 звернень адвокатів щодо захисту прав. РАУ направила 8 звернень з цього приводу до правоохоронних органів. Всі звернення знаходяться на опрацюванні Комітету захисту прав адвокатів НААУ.

Адвокати також направляли звернення щодо ненадання відповідей на адвокатський запит. За перший квартал, зокрема, ради адвокатів регіонів отримали 149 звернень, з них 63 – у раді адвокатів Київщині, 29 – Одещини, 10 – Львівщини. У відповідь РАР склали 35 протоколів про адмінпорушення, зокрема, 14 – у столичному регіоні, 7 – у Дніпропетровській області.

Нагадаємо, закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачає, що під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката має бути присутній представник ради адвокатів регіону, за окремими винятками. Для забезпечення його участі службова особа, яка буде проводити відповідну слідчу дію чи застосовувати захід забезпечення кримінального провадження, завчасно повідомляє про це раду адвокатів регіону за місцем проведення такої процесуальної дії.

Закон і Бізнес